JavaScript

Samenvatting Artikel

JavaScript is een scripttaal waarmee je een webpagina vormgeeft. Je kunt dit zien als een computertaal waarmee aanwijzingen worden gegeven aan bijvoorbeeld een browser, een server of een programma. Als scripttaal is JavaScript verantwoordelijk voor de interactieve elementen op een website. Denk hierbij aan onder andere formulieren, pop-ups, animaties, spelletjes en slideshows. Hiermee kun je stellen dat JavaScript de derde laag vormt voor de opmaak van een website. Met HTML leg je namelijk de (inhoudelijke) basis, en met CSS wordt de lay-out opgemaakt.

Een greep uit de mogelijkheden van JavaScript

Wanneer je alleen HTML en CSS gebruikt voor een website, dan krijg je uiteindelijk een stilstaande, statische website te zien. Dat kan uiteraard volstaan, maar soms wil je wat meer. Zoals gezegd maak je met JavaScript een website een stuk interactiever, oftewel levendiger. Dat moet ervoor zorgen dat een website aangenamer of interessanter is voor een bezoeker. Daardoor moeten bezoekers ook langer op de pagina blijven, iets dat vanzelfsprekend volop voordelen kan bieden.

Met JavaScript voeg je dus interactieve elementen toe aan een webpagina. Hierbij kun je ook bepalen in hoeverre het de websitebezoeker zelf is dus het interactieve element op de website triggert. Of met andere woorden: met JavaScript kun je bepaalde zaken automatisch in beweging zetten, maar je kunt het ook zo instellen dat een bezoeker eerst met de muis moet bewegen of klikken om de betreffende beweging op het scherm te activeren. En nog even voor de duidelijkheid: deze bewegingen kunnen bijvoorbeeld pop-ups, animaties en speciale effecten zijn.

Niet te verwarren met Java

Gezien de namen is het logisch dat JavaScript vaak wordt verward met Java. Er zijn echter duidelijke verschillen tussen Java en JavaScript. Zo is Java een programmeertaal en JavaScript een scripttaal. Daarnaast is JavaScript zichtbaar voor websitebezoekers (client side) en Java niet (server side). Een ander groot verschil is dat JavaScript in feite een ‘platte’ tekst is die direct in de praktijk wordt gebracht, terwijl Java-codes voor gebruik eerst gecompileerd (oftewel: omgezet naar de doeltaal van de betreffende toepassing) moeten worden.

Is JavaScript moeilijk te leren?

Gezien de populariteit en de uitgebreide mogelijkheden die JavaScript biedt is het aantrekkelijk om zelf JavaScript onder de knie te krijgen. Enige vaardigheden in het programmeren kunnen je namelijk helpen om je werk beter uit te voeren. Bovendien is het zeer gunstig voor je CV zodra je dit soort talen tot je vaardigheden kunt rekenen.

Of JavaScript moeilijk is om te leren? Dat ligt eraan of je al ervaring hebt met andere programmeertalen en of je een goed inzicht hebt in hoe websites in elkaar steken. Hoe dan ook is het aan te raden om eerst HTML dan CSS en als laatste JavaScript te leren. Op die manier voer je de moeilijkheidsgraad stapsgewijs op en heb je uiteindelijk – nadat je ook JavaScript kent – een complete basis voor het bouwen van websites te pakken. Na het leren van HTML en CSS kun je erop rekenen dat je JavaScript na een paar weken intensief studeren goed beheerst. Je kunt dit leren via verschillende cursussen, apps en instructievideo’s, maar on the job leren behoort ook tot de mogelijkheden. Online is heel veel gratis informatie te vinden over hoe je met JavaScipt werkt.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Meer leads, meer omzet, meer groei. Onze maatwerk websites en maatwerk webshops zijn ontworpen met conversie in gedachten. Ga verder dan alleen online aanwezig zijn: zet bezoekers om in betalende klanten. 

Ben je klaar voor de volgende stap in groei? Neem direct contact op voor maatwerk advies en spar met onze expert, Hans Boersma.

Blog

Hoe pas je de prijzen aan in een WooCommerce webshop? 

Hoe pas je de prijzen aan van een WooCommerce webshop? In dit artikel leggen we het stap voor stap aan je uit.

Betaalverkeer uitsluiten in GA4

Door betaalverkeer uit te sluiten van je referral-lijst in GA4, krijg je een beter inzicht in je echte verkeersbronnen.

SEMrush gebruiken voor een zoekwoorden onderzoek

De betaalde SEO-tool SEMrush biedt veel mogelijkheden voor een zoekwoorden onderzoek.

Andere website termen

Plug-ins

Een plug-in is een uitbreiding van een bestaande website. Binnen WordPress wordt er volop gebruik gemaakt van plug-ins.

Simple History

Sample History is een logboek voor WordPress en heeft betrekking op de gebeurtenissen in de website.

Domeinnaam

Een domeinnaam vormt als het ware een internetadres dat, als het goed is, voor de consument makkelijk te onthouden is.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?