HTML

Samenvatting Artikel

HTML is een afkorting die staat voor Hyper Text Markup Language. HTML een programmeertaal of codetaal die mede wordt gebruikt voor het opmaken van websites. Hierbij is HTML verantwoordelijk voor het inhoudelijke gedeelte en de structuur van een webpagina. Zo kun je met HTML zaken als titels, paragraafkoppen, scripts en teksten aan een pagina toevoegen. Voor het verdere design wordt doorgaans de programmeertaal CSS gebruikt. Met CSS bepaal je onder meer welke lettertype en -grootte wordt gebruikt, wat waar op de pagina komt en hoe groot afbeeldingen worden weergegeven.

Hoe HTML functioneert, wat de belangrijkste codes zijn en wat handige hulpprogramma’s zijn? Dat lees je allemaal in de volgende alinea. Daarna bespreken we op welke manieren je HTML zou kunnen leren.

De werking van HTML

Om een browser opdracht te geven HTML-codes in te lezen, is het zaak een HTML-bestand te hebben klaarstaan. Zo’n bestand bestaat vervolgens uit diverse elementen. Elk element heeft bepaalde tags, oftewel codes die tussen de rekentekens < en > staan. De toe te voegen tags vertellen welk deel van de pagina (bijvoorbeeld de titel, een paragraafkop of een tekst) wordt behandeld. Tussen de tags voeg je dan de tekst toe die daadwerkelijk moet worden getoond. In het HTML-bestand kan dit er bijvoorbeeld als volgt uit zien:

<P>Dit is een voorbeeldtekst</P>

De <P> en de </P> geven hierboven aan dat het gaat om een paragraaftekst. De afsluitende tag begint altijd met een ‘/’.

Het creëren van een HTML-bestand kun je het best doen via een speciaal daarvoor ontwikkeld programma. Zo’n programma biedt immers de beste functionaliteiten waarmee je codes snel en makkelijk kunt schrijven. Voorbeelden van goede programma’s die je gratis kunt gebruiken zijn Atom en Brackets. Bij deze beide programma’s kun je diverse extra plug-ins downloaden. Een uitstekend programma waar je wel voor moet betalen is verder Sublime Text.

HTML broncode openen

Als je erachter wilt komen hoe een HTML-bestand uiteindelijk als broncode voor een website fungeert, dan kun je dat op zeer eenvoudige wijze doen. Bij de meeste browsers kun je namelijk van bijna elke website de broncode bekijken, om deze vervolgens te analyseren, zodat je nog beter leert te begrijpen hoe HTML functioneert. Hiervoor klik je met de rechtermuisknop op de pagina in kwestie. Het maakt niet uit waar je klikt. Kies nu voor ‘Paginabron weergeven’. De broncode opent dan onmiddellijk.

Hoe moeilijk is het om HTML te leren?

Wil je zelf het werken met HTML onder de knie krijgen? Dan kun je daarvoor bijvoorbeeld terecht bij speciaal hiervoor ontwikkelde websites zoals Treehouse en Codecademy en ook W3 Schools biedt veel uitleg. Je kunt via Youtube ook vele video’s vinden waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe HTML werkt. Uiteraard zijn er ook boeken en (korte) cursussen beschikbaar.

Deze laagdrempeligheid van leren en grote beschikbaarheid van lesmaterialen suggereert dat HTML relatief makkelijk te leren is. Zeker als je al enige ervaring hebt met het werken met codes of tags en/of wanneer je reeds een sterk inzicht hebt van hoe websites in elkaar steken, moet het mogelijk zijn om HTML in enkele (volledige) werkweken vrij goed te leren.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Blog

10 stappenplan doelgroep analyse

Wil je je product of dienst optimaal verkopen, dan is het zaak je doelgroep zo goed mogelijk te kennen. Een doelgroep analyse is dan een belangrijk stap.

Caching

Caching is een techniek waarmee je gegevens en bestanden tijdelijk opslaat in een digitale opslagplaats, oftewel een cache.

Beste Google Fonts

Ben je op zoek naar het beste Google Font voor jouw nieuwe website? Er zijn natuurlijk enorm veel Google Fonts beschikbaar: wij helpen je op weg.

Andere marketing termen

CSS

CSS is een programmeertaal waarmee je kunt zorgen voor een juiste opmaak van HTML-bestanden. De afkorting CSS staat voor Cascading Style Sheets.

Robots.txt bestand

Een robots.txt bestand is een bestand dat je in de root van je website kunt vinden. Een root kun je zien als een bestandenmap waar alle bestanden van je site staan.

Caching

De laadtijd van een website kan worden verbeterd door aan caching te doen. Bij caching worden bepaalde gegevens tijdelijk opgeslagen in een cache (oftewel een digitale opslagplaats).

DNS

De afkorting DNS staat voor Domain Name System. DNS staat er voor garant dat je op de juiste plek terechtkomt wanneer je een website aanklikt of intypt bovenin de browser.

Top level domain (TLD)

Elke website en iedere URL heeft een top level domain, een term die meestal wordt afgekort tot TLD. Het TLD is het laatste stukje van een root domain en een andere benaming van het TLD is extensie.

Root domain

Root domain is een begrip dat in de werkvelden van de ICT en de online marketing vaak terugkomt. Een root domain wordt gevormd door de combinatie van een domeinnaam en een extensie.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Hans Boersma - Digital Wizards boksen