HTML

Samenvatting Artikel

HTML is een afkorting die staat voor Hyper Text Markup Language. HTML een programmeertaal of codetaal die mede wordt gebruikt voor het opmaken van websites. Hierbij is HTML verantwoordelijk voor het inhoudelijke gedeelte en de structuur van een webpagina. Zo kun je met HTML zaken als titels, paragraafkoppen, scripts en teksten aan een pagina toevoegen. Voor het verdere design wordt doorgaans de programmeertaal CSS gebruikt. Met CSS bepaal je onder meer welke lettertype en -grootte wordt gebruikt, wat waar op de pagina komt en hoe groot afbeeldingen worden weergegeven.

Hoe HTML functioneert, wat de belangrijkste codes zijn en wat handige hulpprogramma’s zijn? Dat lees je allemaal in de volgende alinea. Daarna bespreken we op welke manieren je HTML zou kunnen leren.

De werking van HTML

Om een browser opdracht te geven HTML-codes in te lezen, is het zaak een HTML-bestand te hebben klaarstaan. Zo’n bestand bestaat vervolgens uit diverse elementen. Elk element heeft bepaalde tags, oftewel codes die tussen de rekentekens < en > staan. De toe te voegen tags vertellen welk deel van de pagina (bijvoorbeeld de titel, een paragraafkop of een tekst) wordt behandeld. Tussen de tags voeg je dan de tekst toe die daadwerkelijk moet worden getoond. In het HTML-bestand kan dit er bijvoorbeeld als volgt uit zien:

<P>Dit is een voorbeeldtekst</P>

De <P> en de </P> geven hierboven aan dat het gaat om een paragraaftekst. De afsluitende tag begint altijd met een ‘/’.

Het creëren van een HTML-bestand kun je het best doen via een speciaal daarvoor ontwikkeld programma. Zo’n programma biedt immers de beste functionaliteiten waarmee je codes snel en makkelijk kunt schrijven. Voorbeelden van goede programma’s die je gratis kunt gebruiken zijn Atom en Brackets. Bij deze beide programma’s kun je diverse extra plug-ins downloaden. Een uitstekend programma waar je wel voor moet betalen is verder Sublime Text.

HTML broncode openen

Als je erachter wilt komen hoe een HTML-bestand uiteindelijk als broncode voor een website fungeert, dan kun je dat op zeer eenvoudige wijze doen. Bij de meeste browsers kun je namelijk van bijna elke website de broncode bekijken, om deze vervolgens te analyseren, zodat je nog beter leert te begrijpen hoe HTML functioneert. Hiervoor klik je met de rechtermuisknop op de pagina in kwestie. Het maakt niet uit waar je klikt. Kies nu voor ‘Paginabron weergeven’. De broncode opent dan onmiddellijk.

Hoe moeilijk is het om HTML te leren?

Wil je zelf het werken met HTML onder de knie krijgen? Dan kun je daarvoor bijvoorbeeld terecht bij speciaal hiervoor ontwikkelde websites zoals Treehouse en Codecademy en ook W3 Schools biedt veel uitleg. Je kunt via Youtube ook vele video’s vinden waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe HTML werkt. Uiteraard zijn er ook boeken en (korte) cursussen beschikbaar.

Deze laagdrempeligheid van leren en grote beschikbaarheid van lesmaterialen suggereert dat HTML relatief makkelijk te leren is. Zeker als je al enige ervaring hebt met het werken met codes of tags en/of wanneer je reeds een sterk inzicht hebt van hoe websites in elkaar steken, moet het mogelijk zijn om HTML in enkele (volledige) werkweken vrij goed te leren.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Meer leads, meer omzet, meer groei. Onze maatwerk websites en maatwerk webshops zijn ontworpen met conversie in gedachten. Ga verder dan alleen online aanwezig zijn: zet bezoekers om in betalende klanten. 

Ben je klaar voor de volgende stap in groei? Neem direct contact op voor maatwerk advies en spar met onze expert, Hans Boersma.

Blog

Hoe pas je de prijzen aan in een WooCommerce webshop? 

Hoe pas je de prijzen aan van een WooCommerce webshop? In dit artikel leggen we het stap voor stap aan je uit.

Betaalverkeer uitsluiten in GA4

Door betaalverkeer uit te sluiten van je referral-lijst in GA4, krijg je een beter inzicht in je echte verkeersbronnen.

SEMrush gebruiken voor een zoekwoorden onderzoek

De betaalde SEO-tool SEMrush biedt veel mogelijkheden voor een zoekwoorden onderzoek.

Andere website termen

Plug-ins

Een plug-in is een uitbreiding van een bestaande website. Binnen WordPress wordt er volop gebruik gemaakt van plug-ins.

Simple History

Sample History is een logboek voor WordPress en heeft betrekking op de gebeurtenissen in de website.

Domeinnaam

Een domeinnaam vormt als het ware een internetadres dat, als het goed is, voor de consument makkelijk te onthouden is.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?