Domeinnaam

Samenvatting Artikel

Wanneer je een nieuwe website wilt opzetten, dan is het registreren van een nieuwe domeinnaam de eerste stap. Een domeinnaam vormt als het ware een internetadres dat, als het goed is, voor de consument makkelijk te onthouden is. Dat is ook hard nodig, want achter elke website en domeinnaam schuilt een IP-adres dat uit vele cijfers bestaat, en dus voor niemand makkelijk te onthouden is. 

Om duidelijk te maken welke plek de domeinnaam precies inneemt binnen een URL, vertellen we in de volgende alinea uit welke onderdelen zo’n URL eigenlijk bestaat. Daarna delen we een aantal nuttige tips zodat je zelf een goede domeinnaam kunt bedenken.

De plek van de domeinnaam in een URL

Over het begrip domeinnaam bestaan nogal eens misverstanden. Veel mensen denken namelijk dat met de domeinnaam de website of de URL wordt bedoeld. Voor de volledigheid leggen we daarom hieronder uit welk deel van een URL (in dit geval https://www.digitalwizards.nl/online-marketing/) welke benaming draagt. Daarmee wordt ook meteen duidelijk wat de plek van de domeinnaam in de URL is.

  • Allereerst “https://:” dit gedeelte vormt het protocol. de “s” geeft hierbij aan dat de website beveiligd is.
  • “www” wordt het subdomein genoemd. In de meeste gevallen staat hier “www”, maar het is ook mogelijk hier bijvoorbeeld “blog” te plaatsen.
  • De domeinnaam is vervolgens “digitalwizards.nl”. Hierbij spreekt men ook wel van het root domain of het hoofddomein.
  • Het stukje “.nl” wordt ook wel het top level domain (TLD) of de extensie genoemd. In de meeste gevallen wordt hier de landcode gebruikt, maar er zijn ook heel veel andere extensies beschikbaar zoals “.tv” of “.blog”.
  • Tenslotte is “online-marketing” de subdirectory.

Overigens worden aan de domeinnaam vaak ook mailadressen gekoppeld die door werknemers namens het bedrijf in kwestie worden gebruikt.

Tips voor het kiezen van een geschikte domeinnaam

Voor de reputatie en het aanzien van je bedrijf is het van groot belang om een geschikte domeinnaam te kiezen. Dat gaat je ongetwijfeld lukken als je de volgende tips ter harte neemt:

  • Zorg ervoor dat je domeinnaam niet te lang is. Het moet immers makkelijk te onthouden zijn voor al je (potentiële) klanten en zakenrelaties, het liefst zodanig dat iedereen het uit zijn hoofd kan opnoemen.
  • In z’n algemeenheid kunnen we stellen dat er drie goede domeinnaammogelijkheden zijn. Zo kun je simpelweg de naam van je bedrijf gebruiken, of je bedrijfsnaam in combinatie met (in een woord samengevat) je core business. De laatste optie is een domeinnaam die bestaat uit een belangrijke zoekterm, waarvan je weet dat consumenten er vaak op zoeken in zoekmachines.
  • Wat betreft het TLD is het slim om voor een herkenbare extensie te kiezen. Dit komt ten goede aan de betrouwbaarheid van je website en daarmee je bedrijf. Een landextensie (zoals “.nl” of “.be”) is in principe altijd goed. Ben je met je organisatie ook internationaal erg actief? Dan ligt “.com” als TLD waarschijnlijk meer voor de hand.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Meer leads, meer omzet, meer groei. Onze maatwerk websites en maatwerk webshops zijn ontworpen met conversie in gedachten. Ga verder dan alleen online aanwezig zijn: zet bezoekers om in betalende klanten. 

Ben je klaar voor de volgende stap in groei? Neem direct contact op voor maatwerk advies en spar met onze expert, Hans Boersma.

Blog

Hoe pas je de prijzen aan in een WooCommerce webshop? 

Hoe pas je de prijzen aan van een WooCommerce webshop? In dit artikel leggen we het stap voor stap aan je uit.

Betaalverkeer uitsluiten in GA4

Door betaalverkeer uit te sluiten van je referral-lijst in GA4, krijg je een beter inzicht in je echte verkeersbronnen.

SEMrush gebruiken voor een zoekwoorden onderzoek

De betaalde SEO-tool SEMrush biedt veel mogelijkheden voor een zoekwoorden onderzoek.

Andere website termen

Plug-ins

Een plug-in is een uitbreiding van een bestaande website. Binnen WordPress wordt er volop gebruik gemaakt van plug-ins.

Simple History

Sample History is een logboek voor WordPress en heeft betrekking op de gebeurtenissen in de website.

Yoast SEO

Met Yoast SEO optimaliseer je jouw website met name op het gebied van de organische vindbaarheid (SEO).

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?