Backlinks checken

Leestijd: 12 minuten

Niveau: Medium

Samenvatting Artikel

Linkbuilding is een belangrijke pijler voor de organische vindbaarheid van je website. Van alle SEO-activiteiten die er bestaan is linkbuilding wellicht de meest tijdrovende. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan je in eerste instantie vaak verwacht van het ophogen van je domein autoriteit.

Backlinks voor linkbuilding

Bij linkbuilding draait het in de eerste plaats om het verzamelen van backlinks naar jouw website. Een backlink is een link naar jouw website die wordt geplaatst op een externe website. Zowel de hoeveelheid backlinks als de kwaliteit ervan speelt een rol in jouw online vindbaarheid en dus je Google-ranking. Belangrijke kanttekening: Waar Google vroeger vooral keek naar kwantiteit is de nadruk steeds meer op de kwaliteit van de links gaan liggen. Dus beter een paar goede backlinks dan honderden van slecht/matige kwaliteit of relevantie.

Backlinks checken

Wie inmiddels tientallen of misschien zelfs wel honderden backlinks heeft verzameld kan hierin makkelijk het overzicht kwijtraken. Daarom is het zinvol om op gezette tijden eens grondig je backlinks te checken. En niet alleen om die reden trouwens; hieronder lees je om welke redenen nog méér. Daarna vertellen we welke tools je zoal kunt gebruiken om deze checks te doen en sluiten we af met een aanvullende tip op het gebied van backlink checks.

Tip: gebruik SEO-tools zoals SEMrush of Ahrefs zodat je automatisch op de hoogte wordt gehouden van nieuwe backlinks en verdwenen backlinks.

Waarom backlinks checken?

Als je actief bezig bent met linkbuilding, dan is het om de volgende redenen aan te raden om met enige regelmaat je backlinks te checken:

 • Door linkbuilding checks weet je het overzicht te bewaren.
 • Door je backlinks te checken kun je nagaan of ingekochte backlinks daadwerkelijk al geleverd zijn.
 • Je kunt checken of er ook sprake is van geplaatste backlinks die je zelf niet hebt laten plaatsen.
 • Je kunt controleren welke soort backlinks er gebruikt worden.
 • Een backlink check kan aantonen dat een backlink linkt naar een niet meer bestaande pagina. Word je hierop geattendeerd, dan kun je de link (laten) veranderen.
 • Je kunt monitoren in hoeverre externe websites waarvandaan gelinkt wordt zelf goed scoren in Google.
 • Als je het gevoel hebt te weinig rendement te halen uit je linkbuilding activiteiten, dan kan een backlink check aantonen waarom dat zo is.

Er bestaan talrijke tools waarmee je backlinkchecks kunt uitvoeren. De volgende tools zijn in het bijzonder aan te bevelen:

Goede backlink check tools

 • SEMrush: een van de beste en meest uitgebreide tools voor SEO is op dit moment SEMrush. SEMrush heeft veel functies voor SEO waaronder de linkbuilding checker. Het is ook een van de duurste SEO-tools, maar dit is het zeker waard.
De backlinks checker van SEMrush
 • Majestic SEO, ook wel simpelweg Majestic genoemd. Dit is een bekende en veelzijdige linkbuilding tool. Tegen betaling kun je met Majestic goede checks uitvoeren. Daarnaast kun je met deze tool nog enorm veel andere informatie over je linkbuilding achterhalen.
 • Een andere uitstekende linkbuilding tool is Ahrefs. Ahrefs staat bekend om de uitgebreide informatie, de betrouwbaarheid en helaas ook de hoge prijzen die je hiervoor moet betalen. Wel kun je met Ahrefs ook gratis backlink checks doen, alleen zijn die minder uitgebreid dan wanneer je ervoor betaalt.
 • Als je vanwege budgetproblemen een gratis tool wilt gebruiken, dan komt SEO Review Tools zeker in aanmerking. Hierbij draait het om tientallen gratis linkbuilding tools, waaronder een heel degelijke backlink checker.

Concurrentie monitoren

Als je eenmaal een goede backlink checker in gebruik hebt, onthoud dan dat je deze niet alleen voor je eigen linkbuilding activiteiten kunt inzetten. Hiermee kun je immers ook backlinks checken van je concurrenten. Zo kun je inzien in hoeverre de concurrentie op je voor- of achterloopt op het gebied van linkbuilding. Daarnaast kun je hieruit misschien inspiratie opdoen, in die zin dat je check wellicht nieuwe linkbuilding mogelijkheden aan het licht brengt.

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Recente blog artikelen

Medium

Alles over anchor texts

Leestijd: 6 minuten

De Google-ranking van jouw website hangt af van veel aspecten. Denk bijvoorbeeld aan de SEO-techniek, je domein autoriteit of SEO-content. Een belangrijk aspect…

Beginner

Wat is SEA?

Leestijd: 12 minuten

SEA: Zoekmachine adverteren Er bestaan meerdere manieren om het verkeer naar je website te verhogen. Eén van de snelste manieren is vanuit zoekopdrachten…

Hans Boersma - Digital Wizards
Hans Boersma

Wil je meer weten over online marketing of een maatwerk website/webshop? Neem direct contact op met Digital Wizards oprichter Hans Boersma.

 hans@digitalwizards.nl
 036-2002660

Volg ons
Andere artikelen
 • Beginner

  12 tips voor WordPress

  Leestijd: 8 minuten

  12 tips voor WordPress Ga je beginnen met je eigen WordPress website? Of heb je nu al een tijdje een WordPress website, maar…

 • Beginner

  WordPress voordelen

  Leestijd: 8 minuten

  WordPress voordelen WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld. Meer dan één derde van alle websites die op internet…

 • Medium

  Wat is linkbuilding?

  Leestijd: 8 minuten

  Wat is linkbuilding? Met linkbuilding bouw je kwalitatieve backlinks op naar jouw website of belangrijke pagina’s op jouw website. Met linkbuilding wil je…

 • Beginner

  Hoger in Google

  Leestijd: 8 minuten

  Hoger in Google komen Je hebt een nieuwe website gemaakt voor jouw onderneming, product of service. Alles ziet er fantastisch uit, maar er…

 • Medium

  Domein autoriteit

  Leestijd: 8 minuten

  Domein autoriteit is een zoekmachine ranking die is ontwikkeld door het SEO bedrijf MOZ. De schaal van MOZ geeft een score van 1…

 • Beginner

  Wat is SEA?

  Leestijd: 12 minuten

  SEA: Zoekmachine adverteren Er bestaan meerdere manieren om het verkeer naar je website te verhogen. Eén van de snelste manieren is vanuit zoekopdrachten…

Als online marketing bureau weten we natuurlijk alles van Google Shopping. We streven naar winstgevende omzet op de korte termijn en voor online groei op langere termijn.