Alles over anchor texts

Leestijd: 12 minuten

Niveau: Medium

Samenvatting Artikel

De Google-ranking van jouw website hangt af van veel aspecten. Denk bijvoorbeeld aan de SEO-techniek, je domein autoriteit of SEO-content. Een belangrijk aspect binnen SEO-content bestaat uit de ankerteksten, meestal anchor text genoemd.

Wat is een anchor text?

Een anchor text is simpelweg een stukje tekst die tegelijkertijd een link naar een andere site of pagina bevat. Wie op een anchor text klikt komt dan ook op die andere site of pagina terecht. Binnen een website zal dit binnen hetzelfde venster zijn en bij een andere website vaak in een nieuw tabblad of venster.

Voorbeeld van SEO-tool Screaming Frog met anchor texts

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over anchor texts. Zo lees je waar een goede anchor text aan voldoet en welke verschillen er zijn met linken vanuit een tekst en linken vanuit een afbeelding. Voor nu gaan we eerst dieper in op de invloed van anchor texts voor je online vindbaarheid.

Het belang van anchor texts voor SEO

Anchor texts hebben veel invloed op je SEO. Dit geldt zeker voor de backlinks die je in het kader van linkbuilding verzamelt. Ook deze backlinks zijn normaal gesproken ‘verstopt’ achter een anchor text. Deze anchor texts vormen samen een soort linkprofiel van jouw website. Idealiter heeft een website backlinks met voldoende variatie in de anchor texts.

Waaraan voldoet een goede anchor text?

Als je vanuit je eigen website wilt linken naar een andere site en dus een anchor text gaat maken, probeer deze dan aan de volgende adviezen opvolging te geven:

 • Zorg ervoor dat de lezer weet wat hij of zij kan verwachten als deze op de link achter de anchor text zou klikken.
 • Een anchor text is idealiter een paar woorden lang. Een enkel woord of een hele (niet al te lange) zin kan ook. Beter is om geen anchor text te maken van meerdere zinnen of tientallen woorden.
 • Een goede leesbaarheid is sowieso essentieel. In die zin is het niet raadzaam halsstarrig vast te houden aan exacte zoektermen als anchor text. Je kunt deze zoektermen ook gerust eens opsplitsen als dat de leesbaarheid ten goede komt.
 • Vermijd het woordje ‘hier’ in je anchor text. Wanneer je dat woord gebruikt snapt Google namelijk niet waar het over gaat, en dan heb je er SEO-technisch gezien geen profijt van.

Tip: gebruik SEO-tools zoals SEMrush of Screaming Frog om te kijken welke anchor texts er worden gebruikt vanuit backlinks naar je website.

Linken met een afbeelding

Niet alleen vanuit een tekst kun je linken naar een andere website, ook vanuit een afbeelding is dat mogelijk. Uiteraard moet de pagina waarnaar je bezoekers doorverwijst wel van meerwaarde zijn. Ga je dit in de praktijk brengen, voeg dan in het alt-attribuut van de afbeelding de gewenste anchor text in. Zo wordt ook aan zoekmachines doorgegeven welke anchor text je gebruikt.

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Recente blog artikelen

Beginner

10 effectieve webdesign tips

10 effectieve webdesign tips Binnen webdesign, bestaan er ontzettend veel verschillende stijlen en richtingen waarin je kan gaan. Je kan kiezen voor speels…

Hans Boersma - Digital Wizards
Hans Boersma

Wil je meer weten over online marketing of een maatwerk website/webshop? Neem direct contact op met Digital Wizards oprichter Hans Boersma.

 hans@digitalwizards.nl
 036-2002660

Volg ons
Andere artikelen
 • Beginner

  12 tips voor WordPress

  Leestijd: 8 minuten

  12 tips voor WordPress Ga je beginnen met je eigen WordPress website? Of heb je nu al een tijdje een WordPress website, maar…

 • Beginner

  WordPress voordelen

  Leestijd: 8 minuten

  WordPress voordelen WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld. Meer dan één derde van alle websites die op internet…

 • Medium

  Wat is linkbuilding?

  Leestijd: 8 minuten

  Wat is linkbuilding? Met linkbuilding bouw je kwalitatieve backlinks op naar jouw website of belangrijke pagina’s op jouw website. Met linkbuilding wil je…

 • Beginner

  Hoger in Google

  Leestijd: 8 minuten

  Hoger in Google komen Je hebt een nieuwe website gemaakt voor jouw onderneming, product of service. Alles ziet er fantastisch uit, maar er…

 • Medium

  Domein autoriteit

  Leestijd: 8 minuten

  Domein autoriteit is een zoekmachine ranking die is ontwikkeld door het SEO bedrijf MOZ. De schaal van MOZ geeft een score van 1…

 • Beginner

  Wat is SEA?

  Leestijd: 12 minuten

  SEA: Zoekmachine adverteren Er bestaan meerdere manieren om het verkeer naar je website te verhogen. Eén van de snelste manieren is vanuit zoekopdrachten…

Als online marketing bureau weten we natuurlijk alles van Google Shopping. We streven naar winstgevende omzet op de korte termijn en voor online groei op langere termijn.

Jouw gegevens