Wat is linkbuilding?

Leestijd: 12 minuten

Niveau: Medium

Samenvatting Artikel

Wat is linkbuilding?

Met linkbuilding bouw je kwalitatieve backlinks op naar jouw website of belangrijke pagina’s op jouw website. Met linkbuilding wil je naast bezoekers binnenhalen ook de domein autoriteit van je website verhogen.

Linkbuilding op jouw website

Naast het verkrijgen van externe links naar jouw site, bestaat linkbuilding ook uit goed linken naar je interne pagina’s. Het is belangrijk dat de linkbuilding op je eigen website in orde is. Je wilt natuurlijk niet een pagina hebben die aan het einde stopt, of nog erger een pagina zonder inkomende links een zogeheten ‘orphan page’.

Daarom is het belangrijk om op je pagina’s links te plaatsen die weer verwijzen naar andere pagina’s op je site of naar andere websites. Linkbuilding is een belangrijk onderdeel binnen website autoriteit verbeteren om goed in verschillende zoekmachines als Google gevonden te worden. 

SEO linkbuilding

Een link kan heel eenvoudig worden verwerkt in de tekst van je website. Het is een hele simpele functie met een hoge waarde. Vaak ziet de tekst van een hyperlink er iets anders uit, deze is meestal dikgedrukt of heeft een andere kleur. Deze hyperlinks zijn belangrijk voor zoekmachines omdat dit ze helpt bij het ontdekken van nieuwe pagina’s.

Daarnaast gebruiken zoekmachines deze links om te bepalen hoe hoog een bepaalde pagina rankt op de desbetreffende zoekmachines, bijvoorbeeld Google. De zoekmachines bepalen aan de hand van de content op een pagina hoe hoog de pagina wordt gerankt. Dit wordt ook wel “indexeren” genoemd. 

Backlinks in linkbuilding

Behalve de content spelen de backlinks ook een belangrijk rol bij de indexatie. Hoe meer pagina’s van andere website een backlink hebben naar jouw pagina, des te hoger deze pagina geïndexeerd zal worden. Als deze links komen van pagina’s met een hoge domeinautoriteit, dus websites die zeer respectabel zijn, zal dit de indexatie zeer positief beïnvloeden. 

Linkbuilding tips

Je kunt makkelijk zelf een aantal aanpassing aanbrengen om jouw website beter te laten indexeren. Hieronder staan een aantal tips:

 1. Goede content: Het is belangrijk om goede content te schrijven die betrouwbaar en gewaardeerd is. Je wilt mensen stimuleren om naar jouw website te linken, daarom is het belangrijk dat je content van goede kwaliteit is.
 2. Backlinks: Zorg ervoor dat je backlinks krijgt op verschillende soorten websites. Een voorbeeld van een goede website is ons eigen SEO-project Startup 24. Dergelijke pagina’s zijn gericht op het vindbaar maken van websites en hebben een goede domeinautoriteit.
 3. Brede zichtbaarheid: Zorg ervoor dat jouw diensten op zoveel mogelijk plekken op internet zichtbaar zijn. Hoe meer mensen jouw product promoten, des te meer mensen zullen linken naar jouw website.
 4. Linkbuilding pakketten: Met een linkbuilding pakket van Digital Wizards genereer je kwalitatieve links naar je website vanuit relevante websites met een goede autoriteit. 
 5. Linkbuilding platform: Een linkbuilding platform zoals Seo² heeft een groot aanbod van betrouwbare en waardevolle websites waar je backlinks kunt inkopen voor linkbuilding. Een linkbuilding platform heeft doorgaans een goede selectie van websites die goed passen binnen jouw branche. 

Linkbuilding strategie

Het is belangrijk dat je zelf ook aan linkbuilding doet binnen je website. Je moet binnen je website links plaatsen naar pagina’s op je eigen website. Zo worden de pagina’s op jouw website beter geïndexeerd en daarnaast krijgen je bezoekers meerdere pagina’s te zien.

Zo is het een goed idee om een link te plaatsen naar een interne pagina die over SEO gaat als beide onderwerpen bijvoorbeeld gaan over SEO. Je ziet, het kan al redelijk simpel. 😉

Verder kun je ook links plaatsen naar andere websites. Let wel op dat je in principe alleen wilt linken naar websites die gerespecteerd zijn en betrouwbare informatie plaatsen. Je zou iemand namelijk ook geen slecht restaurant aanraden, alleen goede restaurants met een hoge reputatie waar jij een goede ervaring hebt gehad. 

Nofollow

Mocht je om een bepaalde reden toch moet linken naar een website waarvan je de betrouwbaarheid betwijfelt, kun je “nofollow” in de code van de link verwerken. Op deze manier wordt de link niet geïndexeerd door zoekmachines en heeft het verder geen nadelige effecten. 

Meer weten over SEO?

Ben jij geïntrigeerd geraakt door linkbuilding, wil je je SEO-techniek verbeteren of goede SEO-teksten? Neem dan contact op met Digital Wizards om te kijken wat wij voor jouw SEO kunnen betekenen!

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Recente blog artikelen

Beginner

10 effectieve webdesign tips

10 effectieve webdesign tips Binnen webdesign, bestaan er ontzettend veel verschillende stijlen en richtingen waarin je kan gaan. Je kan kiezen voor speels…

Beginner

10 webshop tips

Leestijd: 7 minuten

10 webshop tips Een webshop is een eenvoudige manier om snel je producten te verkopen en te promoten, maar je wilt natuurlijk het…

Hans Boersma - Digital Wizards
Hans Boersma

Wil je meer weten over online marketing of een maatwerk website/webshop? Neem direct contact op met Digital Wizards oprichter Hans Boersma.

 hans@digitalwizards.nl
 036-2002660

Volg ons
Andere artikelen
 • Beginner

  12 tips voor WordPress

  Leestijd: 8 minuten

  12 tips voor WordPress Ga je beginnen met je eigen WordPress website? Of heb je nu al een tijdje een WordPress website, maar…

 • Beginner

  WordPress voordelen

  Leestijd: 8 minuten

  WordPress voordelen WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld. Meer dan één derde van alle websites die op internet…

 • Beginner

  Hoger in Google

  Leestijd: 8 minuten

  Hoger in Google komen Je hebt een nieuwe website gemaakt voor jouw onderneming, product of service. Alles ziet er fantastisch uit, maar er…

 • Medium

  Domein autoriteit

  Leestijd: 8 minuten

  Domein autoriteit is een zoekmachine ranking die is ontwikkeld door het SEO bedrijf MOZ. De schaal van MOZ geeft een score van 1…

 • Beginner

  Wat is SEA?

  Leestijd: 12 minuten

  SEA: Zoekmachine adverteren Er bestaan meerdere manieren om het verkeer naar je website te verhogen. Eén van de snelste manieren is vanuit zoekopdrachten…

 • Beginner

  Wat is SEO?

  Leestijd: 8 minuten

  SEO: Zoekmachine optimalisatie Heb je een eigen webshop of website, maar komt deze niet hoog in de resultaten in Google? Krijgt je website…

Als online marketing bureau weten we natuurlijk alles van Google Shopping. We streven naar winstgevende omzet op de korte termijn en voor online groei op langere termijn.