SEMrush

Samenvatting Artikel

SEMrush is een van de meest uitgebreide SEO-tools die er op dit moment te verkrijgen is. SEMrush is geen goedkope SEO-tool, maar er zitten dan ook veel mogelijkheden in SEMrush die erg bruikbaar zijn voor SEO.

SEMrush Agency Partner

Digital Wizards is erkend SEMrush Agency Partner, wat inhoudt dat we meerdere trainingen hebben gehad om dieper in SEMrush te duiken. Voordat Digital Wizards SEMrush Agency Partner werd werkten we al jaren met SEMrush voor zowel online marketing als website development.

We zijn fan van een aantal tools binnen SEMrush, waaronder:

1.) SEMrush – Domain overview

Met de domain overview binnen SEMrush kun je snel je eigen website of die van concurrenten bekijken. Hierin krijg je onder andere inzicht in het aantal backlinks, de domein autoriteit en het aantal geïndexeerde pagina’s:

SEMrush domein overview

2.) SEMrush – Backlinks checker

Met de backlink checker van SEMrush kun je je bestaande linkprofiel analyseren. Dit geeft goed inzicht van wat je nu al goed doet qua linkbuilding en waar er nog kansen liggen:

SEMrush backlink checker

3.) SEMrush – Site audit

Indien je voor je website een project hebt opgezet raden we aan ook de ‘site audit’ in te richten. Deze SEO-tool gebruiken we veel voor het post-live analyseren van maatwerk websites die we live hebben gezet. De site audit scant heel je website en haalt er issues uit die worden geclassificeerd van erg naar minder erg:

 • Error: opgelet, meteen oppakken
 • Warning: nog steeds opletten, maar minder ernstig dan error
 • Notice: niet erg belangrijk, maar wel goed om op te pakken als er geen errors of warnings zijn.

Net als bij alle scores binnen SEO wil je het liefst 100% behalen. Onze ervaring is dat dit niet altijd mogelijk is, maar het blijft natuurlijk een goed streven. Digital Wizards behaalt op dit moment een score van 95%, mede door niet urgente warnings en notices:

Site audit SEMrush

SEMrush prijzen

Waar SEMrush in het begin redelijk gelijk was qua tarieven aan andere tools zoals Majestic en Ahrefs, is dit de laatste jaren wat hoger geworden. Dit zijn de prijzen voor SEMrush die gelden op 01-05-2022 bij betaling per maand:

 • SEMrush PRO: $119.95
  5 projecten waarbij je 500 zoekwoorden kunt tracken
 • SEMrush Guru $229.95
  15 projecten waarbij je 1.500 zoekwoorden kunt tracken
 • SEMrush Business $449.95
  40 projecten waarbij je 5.000 zoekwoorden kunt tracken

Binnen alle drie de bovenstaande pakketten geldt dat er maar één gebruiker is. Indien je meer gebruikers wil of meer projecten/zoekwoorden om te tracken, dan betaal je extra kosten bovenop je abonnement.

SEMrush alternatieven

SEMrush heeft veel mogelijkheden, maar er hangt een prijskaartje aan. Wie wilt kijken naar SEMrush alternatieven kan denken aan:

Als je geen budget wilt uitgeven aan SEO-tools, dan kun je altijd nog overwegen om de Google Search Console te gebruiken. Je kunt deze dan bijvoorbeeld koppelen aan Google Data Studio zodat je niet voor iedere rapportage een Excel-bestand hoeft te downloaden.

Voordelen SEMrush

Om dit overzicht van SEMrush goed af te sluiten geven we graag nog even een overzicht van de voordelen van SEMrush. Zoals we al aangaven, SEMrush is niet goedkoop, maar biedt wel veel voordelen:

 • SEMrush biedt een gedetailleerd inzicht in de SEO-landscape (voor je eigen website, maar ook met name die van concurrenten), waardoor het een uitstekend hulpmiddel is voor SEO-marketeers en SEO-bureaus.
 • Het is mogelijk om zowel lokaal als wereldwijd verkeer te analyseren, waardoor het een krachtig hulpmiddel is voor SEO-strategieën die gericht zijn op bepaalde markten of locaties.
 • Fervent linkbuilder? SEMrush geeft ook uitgebreide informatie over backlinks, waarmee SEO-marketeers hun strategieën kunnen bijstellen om ervoor te zorgen dat ze zo veel mogelijk relevant verkeer naar hun website trekken.
 • Er is een lange lijst aan tools ter beschikking, waaronder zoekwoorden research, concurrentieanalyse en rapportage.
 • SEMrush maakt SEO toegankelijk door middel van duidelijke instructies en grafische weergaven die gemakkelijk te begrijpen zijn: de instapdrempel is laag en daardoor door iedereen te gebruiken.
 • Kom je er niet helemaal uit? SEMrush biedt ook een goede klantenservice, waardoor het een betrouwbare en veelzijdige SEO-tool is voor iedereen die meer wil weten over hoe ze hun website naar voren kunnen brengen in de zoekmachineresultaten.

Kortom, SEMrush is een veelzijdige SEO-tool die marketeers nodig hebben om hun website te optimaliseren en zichtbaarheid in zoekmachineresultaten te vergroten. SEMrush biedt de kracht om SEO-strategieën gemakkelijk toe te passen door middel van duidelijke instructies en grafische weergaven en een breed scala aan tools voor zoekwoordenonderzoek, concurrentieanalyse en rapportage.

Wil je jouw online marketing naar een hoger niveau tillen? Laat SEA en SEO over aan Digital Wizards. Wij zorgen voor winstgevende SEA-campagnes en meer organische bezoekers op je website of webshop. Klaar om te groeien? Neem direct contact op en spar met onze eigenaar, Hans Boersma.

Blog

Hoe pas je de prijzen aan in een WooCommerce webshop? 

Hoe pas je de prijzen aan van een WooCommerce webshop? In dit artikel leggen we het stap voor stap aan je uit.

Betaalverkeer uitsluiten in GA4

Door betaalverkeer uit te sluiten van je referral-lijst in GA4, krijg je een beter inzicht in je echte verkeersbronnen.

SEMrush gebruiken voor een zoekwoorden onderzoek

De betaalde SEO-tool SEMrush biedt veel mogelijkheden voor een zoekwoorden onderzoek.

Andere marketing termen

ROI

ROI staat voor "Return on Investment" en is een cruciale financiële metric die wordt gebruikt om de efficiëntie of winstgevendheid van een investering te meten.

Key Performance Indicators (KPI’s)

Wanneer we het over een key performance indicator (KPI) hebben, dan hebben we het over variabelen waarmee je een bepaalde prestatie kunt meten.

Ahrefs

Ahrefs is een veelgebruikte SEO-tool, met name voor het goed kunnen opzetten van een linkbuilding strategie. Binnen Ahrefs kun je gebruik maken van een aantal verschillende SEO-tools.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Jouw gegevens