Backlinks

Samenvatting Artikel

Wat zijn backlinks?

Backlinks zijn links die vanuit een externe website naar jouw site linken. Deze links zijn cruciaal omdat ze zoekmachines vertellen dat uw website ertoe doet. Google beschouwt links als een stem, dus het krijgen van nieuwe links zorgt ervoor dat je meer stemmen krijgt en de verkiezing (voor een zoekterm) wint. Backlinks zijn dus cruciaal voor het verder ophogen van de autoriteit van jouw website.

Houd er rekening mee dat je backlinks krijgt die de SEO van je website verbetert en niet schaadt. Ze moeten afkomstig zijn van websites die verband houden met wat jij doet. Meer stemmen voor jouw website betekent meer geloofwaardigheid en naar alle waarschijnlijkheid, een hogere positie voor relevante zoektermen.

Wat zijn goede backlinks?

Zoals gezegd zoeken we backlinks die de SEO van je website verbetert. Hoe weet je of backlinks goed zijn? Als je hoger in de Search Engine Results Page (SERP) wilt scoren, focus dan op kwalitatieve backlinks, hiervoor geldt:

Een enkele backlink van hoge kwaliteit kan krachtiger zijn dan 1.000 backlinks van lage kwaliteit. Het blijkt dat backlinks van hoge kwaliteit vaak dezelfde belangrijke eigenschappen delen:

  1. Ze komen van vertrouwde, gezaghebbende websites met een hoge autoriteit.
  2. Het focus zoekwoord zit meestal in de ankertekst van de link.
  3. De website (en pagina) zijn gerelateerd aan het onderwerp van jouw website.
  4. Goede backlinks zijn ‘follow’ links en geen ‘no-follow’ links.
  5. De backlink is van een website die nog niet eerder naar jouw website heeft gelinkt.

Domein autoriteit en backlinks

Om bovenstaande 5 punten te onderzoeken kun je handmatig te werk gaan of je kunt SEO-tools inzetten. Met name betaalde SEO-tools zoals MOZ, Ahrefs en SEMrush bieden een schat aan informatie over potentieel interessante backlinks. Deze SEO-tools werken met metric die ‘Domein Autoriteit‘ heet en geeft weer wat de autoriteit is van een website en/of domeinnaam.

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Blog

SEMrush gebruiken voor een zoekwoorden onderzoek

De betaalde SEO-tool SEMrush biedt veel mogelijkheden voor een zoekwoorden onderzoek.

De mogelijkheden van AI-tekstschrijvers

Teksten laten schrijven door robots? Met AI-tekstschrijvers kun tegenwoordig makkelijk teksten laten schrijven, maar wat houdt het precies in?

5 design trends in 2022

Design is een belangrijk aspect van elke website of webshop. Lees hier 5 tips voor webdesign trends in 2022 zodat je weer op de hoogte bent.

Andere marketing termen

Key Performance Indicators (KPI’s)

Wanneer we het over een key performance indicator (KPI) hebben, dan hebben we het over variabelen waarmee je een bepaalde prestatie kunt meten.

Ahrefs

Ahrefs is een veelgebruikte SEO-tool, met name voor het goed kunnen opzetten van een linkbuilding strategie. Binnen Ahrefs kun je gebruik maken van een aantal verschillende SEO-tools.

AdWords

AdWords of Google Ads? Lees hier alles over het advertentieplatform van Google.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?