Subdomein

Samenvatting Artikel

Een subdomein is het onderdeel van een URL dat direct voor de domeinnaam komt. Met zo’n subdomein kun je als het ware je website opdelen in diverse onderdelen die min of meer los staan van elkaar. Zo ben je in staat ieder websiteonderdeel op de beste wijze te optimaliseren voor je doelgroep en op het gebied van SEO.

In de volgende alinea leggen we eerst, aan de hand van een duidelijk voorbeeld, uit wat de plaats is van het subdomein in de URL. Daarna vertellen we meer over de mogelijkheden die subdomeinen te bieden hebben.

De plek van een subdomein in een URL

Als voorbeeld ontleden we deze URL: https://voorbeeld.digitalwizards.nl/blog/

  • Het eerste onderdeel is https://. Dit stukje heet het protocol.
  • Vervolgens komt met ‘voorbeeld’ het subdomein.
  • Na het subdomein komt de domeinnaam: digitalwizards.
  • Hierna volgt de extensie, ook wel het top level domain (TLD) genoemd: .nl
  • Tenslotte vormt ‘blog’ de subdirectory.

Goed om te weten is verder dat de domeinnaam en de TLD (dus digitalwizards.nl) samen het root domain vormen.

Mogelijkheden van subdomeinen

In het voorbeeld hierboven geldt ‘voorbeeld’ als het subdomein. Er zijn echter tal van websites die een geheel ander subdomein hebben. Want – afhankelijk van de doelen van je website of webshop kun je er veel voordeel van hebben. Hieronder volgt een aantal voorbeelden daarvan:

  • Veel websitebouwers werken met een speciale digitale testomgeving. Dit om nieuwe toevoegingen aan een website eerst te kunnen testen, voordat deze ‘live’ worden gezet. Van zo’n testomgeving kun je uitstekend een subdomein maken. In de URL kan deze dan worden aangeduid met ‘test’. Normaal gesproken is dit niet toegankelijk voor de reguliere websitebezoeker.
  • Talrijke bedrijven hebben een klantenservice die door klanten zeer vaak en actief wordt benaderd. Voor deze bedrijven is het een interessant idee om een speciaal subdomein te wijden aan deze klantenservice. De naam van dit subdomein zou bijvoorbeeld helpdesk of klantenservice kunnen zijn.
  • Richt je je met je bedrijf op de internationale markt? En heb je dan ook websitebezoekers uit verschillende landen en taalgebieden? Dan kan het lonen per taal een apart subdomein aan te maken. Je krijgt dan subdomeinen als nl, de en fr.
  • Er zijn verschillende websites waar kennisdeling een belangrijk onderdeel vormt. Niet zelden zie je dat zij online leeromgevingen op een apart subdomein onderbrengen.
  • Heb je een website waar je werknemers moeten inloggen om bepaalde informatie te kunnen inzien of aanpassen? Dan is het slim om voor hen een afgezonderd subdomein te creëren.

Subdomein en SEO?

Ondanks de voordelen van de voorbeelden hierboven benoemd, is er ook een mogelijk nadeel. Met name voor SEO is het goed om te weten dat de Domein Autoriteit en andere SEO-waardes opnieuw moeten worden opgebouwd. Zoekmachines zien namelijk subdomeinen als losse websites en het is goed dit in je achterhoofd te houden als je kiest voor een subdomein naast je root domain.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Blog

Caching

Caching is een techniek waarmee je gegevens en bestanden tijdelijk opslaat in een digitale opslagplaats, oftewel een cache.

Beste Google Fonts

Ben je op zoek naar het beste Google Font voor jouw nieuwe website? Er zijn natuurlijk enorm veel Google Fonts beschikbaar: wij helpen je op weg.

WordPress specialist

Wanneer we het hebben over een Wordpress specialist, dan hebben we het over een organisatie die zich heeft gespecialiseerd in het maken van websites via het content management systeem Wordpress.

Andere marketing termen

Robots.txt bestand

Een robots.txt bestand is een bestand dat je in de root van je website kunt vinden. Een root kun je zien als een bestandenmap waar alle bestanden van je site staan.

Caching

De laadtijd van een website kan worden verbeterd door aan caching te doen. Bij caching worden bepaalde gegevens tijdelijk opgeslagen in een cache (oftewel een digitale opslagplaats).

DNS

De afkorting DNS staat voor Domain Name System. DNS staat er voor garant dat je op de juiste plek terechtkomt wanneer je een website aanklikt of intypt bovenin de browser.

Root domain

Root domain is een begrip dat in de werkvelden van de ICT en de online marketing vaak terugkomt. Een root domain wordt gevormd door de combinatie van een domeinnaam en een extensie.

Captcha

Een captcha checkt op diverse manieren of je daadwerkelijk een mens bent, en geen computergestuurde robot met mogelijk verkeerde intenties. Zo’n captcha komt vaak in de vorm van een klein, simpel raadseltje dat je moet oplossen om een formulier te kunnen versturen.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Hans Boersma - Digital Wizards boksen