Yoast SEO

Samenvatting Artikel

Yoast SEO is een plug-in die je kunt downloaden en gebruiken wanneer een website in WordPress is gebouwd. Yoast SEO is binnen WordPress een van de meest gedownloade plug-ins. Het hoofddoel van Yoast SEO is het optimaliseren van een website, met name op het gebied van de online vindbaarheid en dus het verbeteren van de ranking in Google.

De plug-in richt zich in het bijzonder op het aanscherpen van de content op een website. Daarbij staat Yoast SEO bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. Talrijke aspecten zijn namelijk geautomatiseerd, zodat je zelf weinig moeite hoeft te doen om de beoogde optimalisering van je ranking te realiseren.

Je kunt Yoast SEO downloaden via WordPress zelf en gratis gebruiken. Er bestaat echter ook een betaalde versie die veel meer functionaliteiten biedt. In dit artikel behandelen we de verschillen tussen deze twee versies.

Wat kun je met de gratis variant?

Met de gratis versie van Yoast SEO kun je onder andere focussen op zoektermen voor de hele website of voor enkele pagina’s. Je voert de termen in en Yoast geeft aan of de content voldoet aan de voorwaarden van Google. Denk hierbij aan het aantal woorden en de manier van schrijven. Daarnaast checkt Yoast SEO of de zoektermen voorkomen op belangrijke plekken zoals de titel en inleiding.

Een andere functie is het toevoegen van een afbeelding voor sociale media wanneer je de link van de pagina deelt en het toevoegen van metatitels en -teksten. Yoast SEO geeft tevens aan of de lengte van de meta tekst goed is en de juiste woorden erin voorkomen.

Welke voordelen bieden de betaalde versie?

Zoals gezegd kun je, als je bereid bent ervoor te betalen, nog meer doen met Yoast SEO. Het eerste grote voordeel van de betaalde versie is dat je je teksten ook kunt analyseren op essentiële varianten (oftewel synoniemen) van het ingegeven zoekwoord waarop je gevonden wilt worden. Je krijgt dan dus verschillende voorstellen voor alternatieve zoekwoorden die ook vaak gebruikt worden. Deze trefwoorden kun je daarna ook in je teksten verwerken. Zo maakt Yoast het mogelijk om nog beter gevonden te worden door je potentiële klanten.

Een ander belangrijk pluspunt van de betaalde variant van Yoast SEO, is dat je webteksten nog eens grondig kan controleren op fouten en leesbaarheid. Hierbij geeft het programma spelfouten en grammaticale fouten aan. Daar komt nog bij dat je wordt gewezen op bepaalde woordkeuzes, woordcombinaties en vervoegingen die volgens de plug-in niet goed gekozen zijn.

Yoast SEO is een relatief gunstig geprijsde plug-in. Op het moment van schrijven kun je voor 99 euro per jaar (of 22 euro per maand) van de betaalde versie gebruikmaken.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Blog

5 design trends in 2022

Design is een belangrijk aspect van elke website of webshop. Lees hier 5 tips voor webdesign trends in 2022 zodat je weer op de hoogte bent.

10 tips voor een goede check-out pagina

Als je een webshop hebt, wil je natuurlijk dat de check out-pagina perfect werkt. Lees hier 10 tips om dit voor elkaar te krijgen.

De leukste 404-pagina’s

Van een 404-pagina is sprake wanneer op een webpagina de gewenste content niet kan worden weergegeven. Wat zijn leuke ideeën voor een 404-pagina?

Andere website termen

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Hans Boersma - Digital Wizards boksen