PHP

Samenvatting Artikel

PHP is een afkorting die staat voor Hypertext Preprocessor. Voorheen stonden de letters nog voor Personal Home Page, maar de nieuwe naam is toepasselijker. PHP is een programmeertaal waarmee dynamische webpagina’s opgemaakt kunnen worden. Onder andere WordPress is geschreven met PHP op basis van open source computerprogramma.

De plaats van PHP in de programmeerwereld

Wie zich bezighoudt met de scripttaal PHP, is meestal ook bezig met het welbekende HTML. Hierbij geldt dat HTML een codetaal is waarmee je de content op een webpagina kunt maken. Met HTML voeg je dus bijvoorbeeld tekst, afbeeldingen en video’s toe. De opmaak van het geheel is via HTML echter niet of nauwelijks te organiseren. Daarvoor wordt CSS in combinatie met Javascript gebruikt. Om functies en dynamische onderdelen toe te voegen, zoals het inladen van artikelen, wordt PHP ingezet.

De voor- en nadelen van PHP

In vergelijking met andere script- en/of programmeertalen kent PHP een aantal duidelijke voordelen, en tegelijkertijd ook enkele nadelen. Laten we beginnen met de voordelen van PHP:

  • PHP functioneert zonder problemen op alle besturingssystemen.
  • Er is sprake van open source computerprogramma, dus je kunt er gratis gebruik van maken.
  • PHP is een fenomeen dat stabiel presteert onder alle omstandigheden.
  • Er zijn talrijke plug-ins en frameworks beschikbaar.
  • Of PHP makkelijk te leren is, daar zijn de meningen over verdeeld. Zie daarvoor ook hieronder. Maar wat wel zo is: er is online enorm veel (gratis) informatie over te vinden, dus als je ergens even niet uit komt, kun je altijd op internet extra instructies opzoeken.

Tegenover de voordelen van PHP staan volgens experts de volgende nadelen:

  • Volgens sommigen is er in de PHP-scripttaal (te) weinig structuur te ontdekken.
  • PHP wordt door onervaren programmeurs vaak gezien als lastig om helemaal te doorgronden. Wie al ervaring heeft met programmeertalen, codetalen en/of scripttalen is echter duidelijk in het voordeel.
  • PHP is lastig te combineren met machine learning.

PHP: altijd updaten, of toch niet?

Wanneer je met een CMS je website aanstuurt waarbij eveneens gebruik wordt gemaakt van PHP, en je krijgt het voorstel om een update uit te voeren aan je PHP, dan ligt het uiteraard voor de hand om op dit voorstel in te gaan. Wie gebruik maakt van de meest recente versie van PHP, kan ervoor zorgen dat zijn of haar website sneller laadt en beter functioneert dan anderen. 

Maar let op, van PHP is bekend dat niet iedere versie even goed op elk CMS functioneert. Of met andere woorden, het is niet helemaal zeker dat de nieuwste versie in jouw geval de meest geschikte is. Zo kun je met het CMS Magento het best PHP 7.2 benutten, terwijl je met het CMS Drupal met PHP 7.4 het beste rendement behaalt. Maak je gebruik van WordPress? Dan kun je wél de meest recente versie downloaden van PHP: 8.0. Informatie hierover is meestal op de website van het CMS te vinden.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Meer leads, meer omzet, meer groei. Onze maatwerk websites en maatwerk webshops zijn ontworpen met conversie in gedachten. Ga verder dan alleen online aanwezig zijn: zet bezoekers om in betalende klanten. 

Ben je klaar voor de volgende stap in groei? Neem direct contact op voor maatwerk advies en spar met onze expert, Hans Boersma.

Blog

Wat zijn de voordelen van een VPS? (vs. shared hosting)

Twee populaire opties voor hosting zijn shared hosting en een Virtual Private Server (VPS), wat zijn de voordelen van een VPS?

WordPress installeren op verschillende manieren

Via dit artikel leer je hoe je zelf een WordPress installatie kunt doen: handmatig of via een hostingpartij.

Hoe pas je de prijzen aan in een WooCommerce webshop? 

Hoe pas je de prijzen aan van een WooCommerce webshop? In dit artikel leggen we het stap voor stap aan je uit.

Andere website termen

Plug-ins

Een plug-in is een uitbreiding van een bestaande website. Binnen WordPress wordt er volop gebruik gemaakt van plug-ins.

Simple History

Sample History is een logboek voor WordPress en heeft betrekking op de gebeurtenissen in de website.

Domeinnaam

Een domeinnaam vormt als het ware een internetadres dat, als het goed is, voor de consument makkelijk te onthouden is.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Jouw gegevens