Foto’s online bewerken

Leestijd: 12 minuten

Niveau: Medium

Samenvatting Artikel

Voor je website of webshop wil je dat je afbeeldingen er goed uitzien én ook geoptimaliseerd zijn voor SEO. Het is aan te raden dat foto’s bewerkt worden voordat ze worden getoond, geplaatst of gepubliceerd. Een opleiding voor fotografie en/of foto bewerken biedt veel voordelen, maar ook mensen zonder deze achtergrond kunnen foto’s bewerken. Er zijn namelijk diverse gratis online tools te vinden waarmee je online een foto kunt bewerken.

Verderop in dit artikel vertellen we welke tools dat zoal zijn. Eerst lichten we nog eens uitgebreid toe waarom zo veel mensen zich eigenlijk bezig houden met het bewerken van foto’s.

Waarom foto’s bewerken?

Het online bewerken van foto’s heeft twee belangrijke redenen om je website of webshop goed neer te zetten:

Esthetische aanpassingen

Kleine vervormingen, te weinig of te veel lichtinval, imperfecties in het contrast; dit zijn allemaal aspecten die een foto veel minder fraai maken. Door een paar bewerkingen uit te voeren kun je zorgen dat deze onvolkomenheden worden gecorrigeerd. Dat kan essentieel zijn voor bijvoorbeeld productfoto’s voor een product detail pagina.

Voorbeeld van de gratis online tool Pixlr

Plaats je namelijk foto’s van optimale kwaliteit bij een product in je webshop, dan is de kans groter dat een bezoeker blijft hangen en verder gaat lezen. Goede kans dat dit uiteindelijk zelfs leidt tot een hogere conversie.

SEO-optimalisatie afbeeldingen

Zoals zonet beschreven wil je mooie productafbeeldingen die jouw assortiment goed eruit laat springen. Naast mooie afbeeldingen wil je ook afbeeldingen die geoptimaliseerd zijn voor SEO, de bekende zoekmachines zoals Google.

Indien je website afbeeldingen inlaadt van 2-3 MB, dan zal dit voor een individuele product detail pagina in je webshop niet ideaal zijn. Uitgaande van gemiddeld 4-8 afbeeldingen op een product overzichtspagina – de pagina met hierop je individuele producten verzameld – dan kun je ervan uitgaan dat je gebruikers tussen de 8 MB tot zelfs 24 MB moeten inladen. Afhankelijk van de netwerkverbinding van je gebruiker kan dit 2-5 secondes kostbare tijd kosten.

Tip: Probeer je website foto’s te optimaliseren en te verkleinen tot 10-50 KB zodat gebruikers sneller je website kunnen laden.

Goede online tools voor fotobewerking

Er zijn op internet verschillende tools te vinden waarmee je foto’s kunt bewerken. De volgende tools willen we hierbij extra onder de aandacht brengen:

1.) Pixlr

Dit is gelijk een bijzondere tool, want qua uitstraling lijkt het veel op het bekende Photoshop. Van de diensten van Pixlr kun je echter gratis gebruikmaken. Pixlr heeft verder twee versies. Met Playful Pixlr Z kun je louter het formaat aanpassen en in de foto knippen. Gebruik je Advanced Pixlr E, dan kun je gebruikmaken van alle functionaliteiten die Pixlr te bieden heeft.

Pixlr proberen: https://pixlr.com/nl/

2.) BeFunky

Een andere uitstekende gratis fotobewerkingstool is BeFunky. Deze tool staat vooral bekend om de vergaande en talrijke mogelijkheden op het gebied van fotobewerkingen. Je kunt het in feite zo gek niet bedenken of het is mogelijk met BeFunky. Daarnaast heeft BeFunky een collagemaker en een designtool in huis.

BeFunky proberen: https://www.befunky.com/

3.) Photoshop

Als we het over fotobewerkingsprogramma’s hebben, dan mag Photoshop natuurlijk niet onbenoemd blijven. Dit is waarschijnlijk de meest uitgebreide tool die je wat dit betreft zult vinden. Professionele fotografen en designers werken er dan ook regelmatig mee. Voor Photoshop moet je overigens wel betalen, al kun je eventueel ook kiezen voor het gratis (en meer beperkte) Photoshop Express.

Photoshop Express proberen: https://www.adobe.com/nl/products/photoshop-express.html

4.) GIMP

Een andere fotobewerkingstool die bekendstaat als kwalitatief zeer sterk is tenslotte GIMP. GIMP kenmerkt zich door grote mogelijkheden van bewerken en overtuigende resultaten naderhand. Volgens experts biedt het gratis programma GIMP zelfs meer dan sommige andere programma’s waarvoor je moet betalen.

GIMP proberen: https://www.gimp.org/

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Recente blog artikelen

Beginner

Wat is SEA?

Leestijd: 12 minuten

SEA: Zoekmachine adverteren Er bestaan meerdere manieren om het verkeer naar je website te verhogen. Eén van de snelste manieren is vanuit zoekopdrachten…

Beginner

Beste Google Fonts

Leestijd: 10 minuten

Ben je op zoek naar het beste Google Font voor jouw nieuwe website? Er zijn natuurlijk enorm veel Google Fonts beschikbaar: wij helpen je op weg.

Medium

Caching

Leestijd: 12 minuten

Caching is een techniek waarmee je gegevens en bestanden tijdelijk opslaat in een digitale opslagplaats, oftewel een cache.

Beginner

De leukste 404-pagina’s

Leestijd: 5 minuten

Van een 404-pagina is sprake wanneer op een webpagina de gewenste content niet kan worden weergegeven. Wat zijn leuke ideeën voor een 404-pagina?

Hans Boersma - Digital Wizards
Hans Boersma

Wil je meer weten over online marketing of een maatwerk website/webshop? Neem direct contact op met Digital Wizards oprichter Hans Boersma.

 hans@digitalwizards.nl
 036-2002660

Volg ons
Andere artikelen
 • Beginner

  12 tips voor WordPress

  Leestijd: 8 minuten

  12 tips voor WordPress Ga je beginnen met je eigen WordPress website? Of heb je nu al een tijdje een WordPress website, maar…

 • Beginner

  WordPress voordelen

  Leestijd: 8 minuten

  WordPress voordelen WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld. Meer dan één derde van alle websites die op internet…

 • Medium

  Wat is linkbuilding?

  Leestijd: 8 minuten

  Wat is linkbuilding? Met linkbuilding bouw je kwalitatieve backlinks op naar jouw website of belangrijke pagina’s op jouw website. Met linkbuilding wil je…

 • Beginner

  Hoger in Google

  Leestijd: 8 minuten

  Hoger in Google komen Je hebt een nieuwe website gemaakt voor jouw onderneming, product of service. Alles ziet er fantastisch uit, maar er…

 • Medium

  Domein autoriteit

  Leestijd: 8 minuten

  Domein autoriteit is een zoekmachine ranking die is ontwikkeld door het SEO bedrijf MOZ. De schaal van MOZ geeft een score van 1…

 • Beginner

  Wat is SEA?

  Leestijd: 12 minuten

  SEA: Zoekmachine adverteren Er bestaan meerdere manieren om het verkeer naar je website te verhogen. Eén van de snelste manieren is vanuit zoekopdrachten…

Als online marketing bureau weten we natuurlijk alles van Google Shopping. We streven naar winstgevende omzet op de korte termijn en voor online groei op langere termijn.