CSS

Samenvatting Artikel

CSS is een programmeertaal waarmee je kunt zorgen voor een juiste opmaak van HTML-bestanden. De afkorting CSS staat voor Cascading Style Sheets. Hierbij wordt met ‘Style’ de opmaak van een website bedoeld. Door gebruikmaking van CSS kan een HTML-bestand min of meer worden omgezet in een goed ogende website. In feite koppel je met CSS de vormgeving en de content van een website los. Hoe dat in z’n werk gaat wordt in de volgende alinea iets uitgebreider uitgelegd. Daarna zetten we de voordelen van CSS als programmeertaal op een rijtje.

De werking van codetaal CSS

Zoals je misschien weet, of gelezen heb op onze pagina website termen HTML, kun je in een HTML-bestand tekstelementen op een bepaalde manier laten opmaken. Met HTML kun je bijvoorbeeld koppen toevoegen, aanwijzingen over lettertypen doorgeven en afbeeldingen en hyperlinks toevoegen. 

Via CSS kun je vervolgens ieder separaat HTML-element op een afzonderlijke manier vormgeven. In principe kun je dus alle elementen uit een HTML-bestand op een eigen manier opmaken. Daarnaast kun je met CSS op een betrekkelijk eenvoudige manier elementen aan secties toewijzen, zodat elementen op de gewenste manier over een pagina worden verdeeld. Het toevoegen van alle aanwijzingen die je via CSS aan een HTML-bestand toevoegt gebeurt door middel van codes.

De voordelen van CSS

De programmeertaal CSS heeft talrijke duidelijke voordelen te bieden voor jou als gebruiker. Hierbij benoemen we een aantal van die voordelen:

  1. Met CSS hoef je niet voor elke subpagina van je website (dan wel voor ieder HTML-bestand van je site) aparte CSS-bestanden aan te maken. Met CSS kun je namelijk (indien gewenst) vrij gemakkelijk vanuit één centraal bestand de opmaak voor de gehele website regelen.
  2. Als gevolg van het hierboven genoemde voordeel hoef je een wijziging in de opmaak van de hele website alleen maar in het centrale CSS-bestand door te voeren. Dit is efficiënt, en kan bovendien de kans op het maken van fouten verkleinen.
  3. De uniformiteit van een website die wordt ondersteund door CSS als programmeertaal komt ten goede aan de gebruikerservaring van de bezoekers van een website. Dit kan uiteindelijk ten goede komen aan bijvoorbeeld de conversie.
  4. CSS is als opmaakprogramma bijzonder accuraat. Sterker nog, met CSS kun je de elementen op een subpagina met maximale precisie (tot op de pixel nauwkeurig) plaatsen.
  5. Alle moderne webbrowsers ondersteunen moeiteloos opmaaksheets die in CSS-codetaal zijn geschreven.
  6. De zogeheten style sheets van CSS worden over het algemeen beschouwd als begrijpelijk en goed te lezen. Dat wordt niet alleen gevonden door mensen, maar ook door online zoekmachines zoals Google waardoor het SEO-vriendelijk is.
  7. De algeheel heersende opvatting is dat CSS relatief makkelijk te leren is. Ook mensen zonder ICT-achtergrond kunnen zich het werken met CSS in een vrij korte tijd eigen maken. Je kunt dit leren in het werkveld of via een (korte) cursus.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Meer leads, meer omzet, meer groei. Onze maatwerk websites en maatwerk webshops zijn ontworpen met conversie in gedachten. Ga verder dan alleen online aanwezig zijn: zet bezoekers om in betalende klanten. 

Ben je klaar voor de volgende stap in groei? Neem direct contact op voor maatwerk advies en spar met onze expert, Hans Boersma.

Blog

Hoe pas je de prijzen aan in een WooCommerce webshop? 

Hoe pas je de prijzen aan van een WooCommerce webshop? In dit artikel leggen we het stap voor stap aan je uit.

Betaalverkeer uitsluiten in GA4

Door betaalverkeer uit te sluiten van je referral-lijst in GA4, krijg je een beter inzicht in je echte verkeersbronnen.

SEMrush gebruiken voor een zoekwoorden onderzoek

De betaalde SEO-tool SEMrush biedt veel mogelijkheden voor een zoekwoorden onderzoek.

Andere website termen

Plug-ins

Een plug-in is een uitbreiding van een bestaande website. Binnen WordPress wordt er volop gebruik gemaakt van plug-ins.

Simple History

Sample History is een logboek voor WordPress en heeft betrekking op de gebeurtenissen in de website.

Domeinnaam

Een domeinnaam vormt als het ware een internetadres dat, als het goed is, voor de consument makkelijk te onthouden is.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Jouw gegevens