HTTPS.

Samenvatting Artikel

Wanneer je een willekeurige website opent en je bekijkt de URL ervan, dan is de kans groot dat deze begint met te letters http of https. Als de URL begint met https, dan kun je ervan uitgaan dat je op een goed beveiligde website zit. De toegevoegde s staat namelijk voor secure, oftewel beveiligd. Je herkent een HTTPS-website niet alleen aan de URL zelf, maar ook aan het slotje dat links naast de URL wordt afgebeeld.

In de praktijk betekent die extra s dat alleen de verzender en de ontvanger toegang hebben tot de informatie. Welke voordelen een HTTPS-website precies heeft? Dat lees je in de volgende alinea. Daarna gaan we dieper in op hoe een overstap naar HTTPS mogelijk is en wat daar zoal bij komt kijken.

Waarom is HTTPS belangrijk?

In vergelijking met een HTTP-website heeft een HTTPS-site de volgende voordelen:

  • Het grootste voordeel zit uiteraard in de beveiliging. Op een HTTPS-website wordt zowel de websitebeheerder als de bezoeker beschermd tegen ongewenste inmenging van derden. Een dergelijke website is namelijk nagenoeg onmogelijk te hacken door een cybercrimineel. De gegevens zijn dan versleuteld en de privacy is dus ook gewaarborgd. Dit in tegenstelling tot een HTTP-site; daarvan kan men je helaas relatief simpel – bijvoorbeeld via je wifi-verbinding – belangrijke gegevens afhandig maken.
  • Veel consumenten zijn op de hoogte van de veiligheidsverschillen tussen HTTP en HTTPS. Als je een HTTP-website hebt, kan dat dan ook negatieve gevolgen hebben voor je klantenbestand en je omzet.
  • Goed beveiligde websites worden door Google en andere online zoekmachines beloond met een hogere ranking in de zoekresultaten.

Overstappen naar HTTPS

Als je van een HTTP- naar een HTTPS-website wilt overstappen, zal je daarvoor een SSL-beveiligingscertificaat nodig hebben. SSL zou je kunnen zien als een verbinding waarmee je op veilige wijze gegevens via internet kunt versturen. Dat is belangrijk, zeker als het gaat om inloggegevens.

Wanneer je het genoemde SSL-certificaat aan je website koppelt, ontketen je daarmee bepaalde technische processen die vrij ingewikkeld zijn. Gelukkig hoef je de techniek die erachter zit niet volledig te doorgronden.

Stappenplan HTTPS

Doorloop je de volgende stappen, dan leid je de overstap naar HTTPS zonder twijfel in goede banen:

  • Haal het SSL-certificaat binnen en installeer deze – of laat het certificaat installeren door een expert.
  • Zorg dat de nog bestaande HTTP-variant van je site redirect naar de HTTPS-versie.
  • Pas alle interne links en redirects aan die je website bevat.
  • Verander de URL’s in hulptools zoals Google Analytics en Google Search Console.
  • Creëer een nieuwe XML-sitemap, zodat Google definitief op de hoogte is van de wijzigingen aan je website.
  • Controleer je linkprofiel en probeer alle backlinks die naar je HTTP-site linken te veranderen naar HTTPS.
  • Pas op alle andere plaatsen je URL aan. Denk hierbij aan bedrijfspagina’s, je socials en je e-mails, maar ook bijvoorbeeld websitevermeldingen op briefpapier en promotiematerialen.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Meer leads, meer omzet, meer groei. Onze maatwerk websites en maatwerk webshops zijn ontworpen met conversie in gedachten. Ga verder dan alleen online aanwezig zijn: zet bezoekers om in betalende klanten. 

Ben je klaar voor de volgende stap in groei? Neem direct contact op voor maatwerk advies en spar met onze expert, Hans Boersma.

Blog

Zoekwoord kannibalisatie: hoe oplossen?

Zoekwoordkannibalisatie: wanneer meerdere pagina’s op jouw website strijden om dezelfde zoekwoorden en elkaar onbedoeld verzwakken.

Wat zijn de voordelen van een VPS? (vs. shared hosting)

Twee populaire opties voor hosting zijn shared hosting en een Virtual Private Server (VPS), wat zijn de voordelen van een VPS?

WordPress installeren op verschillende manieren

Via dit artikel leer je hoe je zelf een WordPress installatie kunt doen: handmatig of via een hostingpartij.

Andere website termen

Plug-ins

Een plug-in is een uitbreiding van een bestaande website. Binnen WordPress wordt er volop gebruik gemaakt van plug-ins.

Simple History

Sample History is een logboek voor WordPress en heeft betrekking op de gebeurtenissen in de website.

Domeinnaam

Een domeinnaam vormt als het ware een internetadres dat, als het goed is, voor de consument makkelijk te onthouden is.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Jouw gegevens