SSL

Samenvatting Artikel

SSL is een afkorting die staat voor Secure Sockets Layer. In de digitale wereld speelt SSL een belangrijke rol, want SSL zorgt ervoor dat een verbinding tussen twee computers beveiligd is, en wel zodanig de internetcriminelen geen kans krijgen waardevolle informatie te stelen. 

Wanneer er sprake is van een dergelijke, beveiligde verbinding, zul je zien dat de URL altijd begint met https. Een verbinding die niet specifiek extra beveiligd is begint met http. Verder zie je bij een SSL-verbinding een slotje links naast de URL staan.

SSL en TSL

Overigens dient te worden gezegd dat er met TLS (Transport Layer Security) inmiddels al een nieuwe en veiligere versie van SSL bestaat. Er wordt ook al volop van TLS gebruikgemaakt. De term SSL wordt nog vaak gebruikt om simpelweg een (extra) beveiligde verbinding aan te duiden.

Om een SSL-verbinding tot stand te brengen heb je een SSL-certificaat nodig. In de volgende alinea lees je alles wat je over deze certificaten moet weten. Daarna leggen we globaal uit hoe SSL eigenlijk werkt.

Waarom een SSL-certificaat?

Als je als beheerder of eigenaar van een website beveiligde verbindingen wilt laten plaatsvinden, dan zul je in de eerste plaats een SSL-certificaat nodig hebben. Dit certificaat kun je simpelweg aanvragen bij een certificatenverstrekker. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Om de volgende redenen is het raadzaam dit certificaat daadwerkelijk in huis te halen:

  • Van een SSL-gecertificeerde website is het voor een hacker vele malen moeilijker gevoelige gegevens te hacken.
  • Wanneer op jouw website persoonsgegevens worden verwerkt, is het hebben van een SSL-certificaat wettelijk verplicht. Dit in verband met de AVG (algemene verordening gegevensbescherming).
  • In vroegere tijdens werden websites met een SSL-certificaat aangeduid als veilig, daar gebeurt dat in Google Chrome tegenwoordig andersom. Een website die niet een dergelijk certificaat heeft wordt nu ronduit onveilig genoemd.
  • Van een website met een SSL-certificaat weet je als consument dat deze website ‘echt’ is, en dat er dus geen sprake is van phishing, oftewel een nepwebsite.
  • Alle hierboven genoemde punten leiden tot een betere reputatie van je organisatie en meer vertrouwen vanuit de consument. 
  • Online zoekmachines zoals Google waarderen het wanneer je een goed beveiligde website hebt. Dit heeft een gunstige effect op je online vindbaarheid.

Werking van SSL

Bij het opzetten van een beveiligde verbinding, is er sprake van een interactie tussen je server en je browser. Hierbij trachten twee computers om via het veilige SSL verbinding te maken. Deze computers controleren dan eerst elkaars certificaten en de echtheid ervan. 

Als beide certificaten kloppen, kunnen de betreffende gegevens geheel veilig worden uitgewisseld. Denk hierbij aan inloggegevens of NAW-gegevens die een klant in jouw webshop intypt. Deze gevoelige data wordt in codetaal verstuurd via een unieke encryptie. Ontvangt je server deze gegevens, dan worden de gegevens gehercodeerd, waarna je kunt concluderen dat de verbinding goed beveiligd heeft plaatsgevonden.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Blog

Caching

Caching is een techniek waarmee je gegevens en bestanden tijdelijk opslaat in een digitale opslagplaats, oftewel een cache.

Beste Google Fonts

Ben je op zoek naar het beste Google Font voor jouw nieuwe website? Er zijn natuurlijk enorm veel Google Fonts beschikbaar: wij helpen je op weg.

WordPress specialist

Wanneer we het hebben over een Wordpress specialist, dan hebben we het over een organisatie die zich heeft gespecialiseerd in het maken van websites via het content management systeem Wordpress.

Andere marketing termen

Robots.txt bestand

Een robots.txt bestand is een bestand dat je in de root van je website kunt vinden. Een root kun je zien als een bestandenmap waar alle bestanden van je site staan.

Caching

De laadtijd van een website kan worden verbeterd door aan caching te doen. Bij caching worden bepaalde gegevens tijdelijk opgeslagen in een cache (oftewel een digitale opslagplaats).

DNS

De afkorting DNS staat voor Domain Name System. DNS staat er voor garant dat je op de juiste plek terechtkomt wanneer je een website aanklikt of intypt bovenin de browser.

Root domain

Root domain is een begrip dat in de werkvelden van de ICT en de online marketing vaak terugkomt. Een root domain wordt gevormd door de combinatie van een domeinnaam en een extensie.

Subdomein

Een subdomein is het onderdeel van een URL dat direct voor de domeinnaam komt. Met zo’n subdomein kun je als het ware je website opdelen in diverse onderdelen die min of meer los van elkaar staan.

Captcha

Een captcha checkt op diverse manieren of je daadwerkelijk een mens bent, en geen computergestuurde robot met mogelijk verkeerde intenties. Zo’n captcha komt vaak in de vorm van een klein, simpel raadseltje dat je moet oplossen om een formulier te kunnen versturen.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Hans Boersma - Digital Wizards boksen