HTTPS

Samenvatting Artikel

Wanneer je een willekeurige website opent en je bekijkt de URL ervan, dan is de kans groot dat deze begint met te letters http of https. Als de URL begint met https, dan kun je ervan uitgaan dat je op een goed beveiligde website zit. De toegevoegde s staat namelijk voor secure, oftewel beveiligd. Je herkent een HTTPS-website niet alleen aan de URL zelf, maar ook aan het slotje dat links naast de URL wordt afgebeeld.

In de praktijk betekent die extra s dat alleen de verzender en de ontvanger toegang hebben tot de informatie. Welke voordelen een HTTPS-website precies heeft? Dat lees je in de volgende alinea. Daarna gaan we dieper in op hoe een overstap naar HTTPS mogelijk is en wat daar zoal bij komt kijken.

Waarom is HTTPS belangrijk?

In vergelijking met een HTTP-website heeft een HTTPS-site de volgende voordelen:

  • Het grootste voordeel zit uiteraard in de beveiliging. Op een HTTPS-website wordt zowel de websitebeheerder als de bezoeker beschermd tegen ongewenste inmenging van derden. Een dergelijke website is namelijk nagenoeg onmogelijk te hacken door een cybercrimineel. De gegevens zijn dan versleuteld en de privacy is dus ook gewaarborgd. Dit in tegenstelling tot een HTTP-site; daarvan kan men je helaas relatief simpel – bijvoorbeeld via je wifi-verbinding – belangrijke gegevens afhandig maken.
  • Veel consumenten zijn op de hoogte van de veiligheidsverschillen tussen HTTP en HTTPS. Als je een HTTP-website hebt, kan dat dan ook negatieve gevolgen hebben voor je klantenbestand en je omzet.
  • Goed beveiligde websites worden door Google en andere online zoekmachines beloond met een hogere ranking in de zoekresultaten.

Overstappen naar HTTPS

Als je van een HTTP- naar een HTTPS-website wilt overstappen, zal je daarvoor een SSL-beveiligingscertificaat nodig hebben. SSL zou je kunnen zien als een verbinding waarmee je op veilige wijze gegevens via internet kunt versturen. Dat is belangrijk, zeker als het gaat om inloggegevens.

Wanneer je het genoemde SSL-certificaat aan je website koppelt, ontketen je daarmee bepaalde technische processen die vrij ingewikkeld zijn. Gelukkig hoef je de techniek die erachter zit niet volledig te doorgronden.

Stappenplan HTTPS

Doorloop je de volgende stappen, dan leid je de overstap naar HTTPS zonder twijfel in goede banen:

  • Haal het SSL-certificaat binnen en installeer deze – of laat het certificaat installeren door een expert.
  • Zorg dat de nog bestaande HTTP-variant van je site redirect naar de HTTPS-versie.
  • Pas alle interne links en redirects aan die je website bevat.
  • Verander de URL’s in hulptools zoals Google Analytics en Google Search Console.
  • Creëer een nieuwe XML-sitemap, zodat Google definitief op de hoogte is van de wijzigingen aan je website.
  • Controleer je linkprofiel en probeer alle backlinks die naar je HTTP-site linken te veranderen naar HTTPS.
  • Pas op alle andere plaatsen je URL aan. Denk hierbij aan bedrijfspagina’s, je socials en je e-mails, maar ook bijvoorbeeld websitevermeldingen op briefpapier en promotiematerialen.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Blog

Caching

Caching is een techniek waarmee je gegevens en bestanden tijdelijk opslaat in een digitale opslagplaats, oftewel een cache.

Beste Google Fonts

Ben je op zoek naar het beste Google Font voor jouw nieuwe website? Er zijn natuurlijk enorm veel Google Fonts beschikbaar: wij helpen je op weg.

WordPress specialist

Wanneer we het hebben over een Wordpress specialist, dan hebben we het over een organisatie die zich heeft gespecialiseerd in het maken van websites via het content management systeem Wordpress.

Andere marketing termen

Robots.txt bestand

Een robots.txt bestand is een bestand dat je in de root van je website kunt vinden. Een root kun je zien als een bestandenmap waar alle bestanden van je site staan.

Caching

De laadtijd van een website kan worden verbeterd door aan caching te doen. Bij caching worden bepaalde gegevens tijdelijk opgeslagen in een cache (oftewel een digitale opslagplaats).

DNS

De afkorting DNS staat voor Domain Name System. DNS staat er voor garant dat je op de juiste plek terechtkomt wanneer je een website aanklikt of intypt bovenin de browser.

Root domain

Root domain is een begrip dat in de werkvelden van de ICT en de online marketing vaak terugkomt. Een root domain wordt gevormd door de combinatie van een domeinnaam en een extensie.

Subdomein

Een subdomein is het onderdeel van een URL dat direct voor de domeinnaam komt. Met zo’n subdomein kun je als het ware je website opdelen in diverse onderdelen die min of meer los van elkaar staan.

Captcha

Een captcha checkt op diverse manieren of je daadwerkelijk een mens bent, en geen computergestuurde robot met mogelijk verkeerde intenties. Zo’n captcha komt vaak in de vorm van een klein, simpel raadseltje dat je moet oplossen om een formulier te kunnen versturen.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Hans Boersma - Digital Wizards boksen