Top level domain (TLD).

Samenvatting Artikel

Elke website en iedere URL heeft een top level domain, een term die meestal wordt afgekort tot TLD. Het TLD is het laatste stukje van een root domain, bijvoorbeeld .nl of .be. Het draagt de naam TLD omdat dit wordt gezien als het hoogste niveau van een domeinnaam. Een andere benaming van het TLD is extensie.

Veel ondernemers en websitebouwers besteden relatief weinig aandacht aan het TLD. Dat vinden wij zonde, want dit onderdeeltje van je URL kan erg belangrijk zijn. Verderop in dit artikel kun je lezen waarom. Voordat we daar aan toe komen, zullen we voor de volledigheid eerst een URL ontleden, zodat je een optimaal inzicht hebt in de plek van het TLD in zo’n URL.

Een complete URL ontleed

Het TLD is beslist niet het enige onderdeel in een URL. Ondernemers en websitebouwers zouden in principe elk onderdeel van zo’n URL moeten kennen. Daarom vertellen we hier welke onderdelen er zijn. Als voorbeeld gebruiken we de URL https://voorbeeld.digitalwizards.nl/online-marketing/. Deze valt als volgt op te splitsen:

  • Het begint met het zogeheten protocol, bestaande uit https://
  • Hierna komt het subdomein: voorbeeld
  • digitalwizards vormt de domeinnaam
  • Het in dit artikel centraal staande TLD is .nl
  • De domeinnaam en het TLD samen (digitalwizards.nl) vormen het root domain
  • De URL wordt afgesloten met de subdirectory online-marketing

Welke TLD’s zijn er zoal?

Er zijn verschillende soorten TLD’s waaruit je zou kunnen kiezen wanneer je een nieuwe website begint of een bestaande site aanpast. De volgende TLD’s liggen normaal gesproken het meest voor de hand:

  • Landspecifieke TLD’s, zoals .nl, .be en .fr. Deze worden ook wel country-code top level domeinen (ccTLD’s) genoemd. Wanneer je je met je organisatie richt op (klanten uit) één specifiek land, is het logisch om een landspecifieke extensie te kiezen. Goed om te weten: als bezoeker van zo’n site verwacht je dat je deze in de taal aantreft die het TLD aangeeft. Bij een site met een .nl-extensie plaats je doorgaans Nederlandstalige informatie.
  • Ben je met je bedrijf internationaal actief? En ga je voor een website in twee of meer talen? Dan ligt het voor de hand voor het TLD .com te kiezen. Een .com-website wordt door consumenten geassocieerd met internationaal opererend.
  • .com is een voorbeeld van een generiek TLD. Generieke TLD’s hebben meestal drie tekens of meer. Andere bekende voorbeelden hiervan zijn .org, .info en .net. 
  • Gesponsorde TLD’s, doorgaans afgekort tot sTLD’s. Hierbij verwijst de extensie naar een sponsor of een partij die het bestaan van de website mogelijk maakt.

Besteed om deze reden aandacht aan je TLD

Welk TLD je kiest heeft geen impact op je SEO. Toch is het belangrijk je TLD met zorg uit te kiezen. Een websitenaam vormt namelijk een essentieel visitekaartjes naar je potentiële klanten toe. Wat dat betreft heb je de meeste baat bij een TLD die herkenbaar en makkelijk te onthouden is. Daarmee kom je betrouwbaarder over dan met een extensie die voor het grote publiek onbekend is. Met een onbekende TLD kan je website worden gezien als spamsite, zelfs al heeft men je site nog niet eens gezocht.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Meer leads, meer omzet, meer groei. Onze maatwerk websites en maatwerk webshops zijn ontworpen met conversie in gedachten. Ga verder dan alleen online aanwezig zijn: zet bezoekers om in betalende klanten. 

Ben je klaar voor de volgende stap in groei? Neem direct contact op voor maatwerk advies en spar met onze expert, Hans Boersma.

Blog

Zoekwoord kannibalisatie: hoe oplossen?

Zoekwoordkannibalisatie: wanneer meerdere pagina’s op jouw website strijden om dezelfde zoekwoorden en elkaar onbedoeld verzwakken.

Wat zijn de voordelen van een VPS? (vs. shared hosting)

Twee populaire opties voor hosting zijn shared hosting en een Virtual Private Server (VPS), wat zijn de voordelen van een VPS?

WordPress installeren op verschillende manieren

Via dit artikel leer je hoe je zelf een WordPress installatie kunt doen: handmatig of via een hostingpartij.

Andere website termen

Plug-ins

Een plug-in is een uitbreiding van een bestaande website. Binnen WordPress wordt er volop gebruik gemaakt van plug-ins.

Simple History

Sample History is een logboek voor WordPress en heeft betrekking op de gebeurtenissen in de website.

Domeinnaam

Een domeinnaam vormt als het ware een internetadres dat, als het goed is, voor de consument makkelijk te onthouden is.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Jouw gegevens