SSL

Samenvatting Artikel

SSL is een afkorting die staat voor Secure Sockets Layer. In de digitale wereld speelt SSL een belangrijke rol, want SSL zorgt ervoor dat een verbinding tussen twee computers beveiligd is, en wel zodanig de internetcriminelen geen kans krijgen waardevolle informatie te stelen. 

Wanneer er sprake is van een dergelijke, beveiligde verbinding, zul je zien dat de URL altijd begint met https. Een verbinding die niet specifiek extra beveiligd is begint met http. Verder zie je bij een SSL-verbinding een slotje links naast de URL staan.

SSL en TSL

Overigens dient te worden gezegd dat er met TLS (Transport Layer Security) inmiddels al een nieuwe en veiligere versie van SSL bestaat. Er wordt ook al volop van TLS gebruikgemaakt. De term SSL wordt nog vaak gebruikt om simpelweg een (extra) beveiligde verbinding aan te duiden.

Om een SSL-verbinding tot stand te brengen heb je een SSL-certificaat nodig. In de volgende alinea lees je alles wat je over deze certificaten moet weten. Daarna leggen we globaal uit hoe SSL eigenlijk werkt.

Waarom een SSL-certificaat?

Als je als beheerder of eigenaar van een website beveiligde verbindingen wilt laten plaatsvinden, dan zul je in de eerste plaats een SSL-certificaat nodig hebben. Dit certificaat kun je simpelweg aanvragen bij een certificatenverstrekker. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Om de volgende redenen is het raadzaam dit certificaat daadwerkelijk in huis te halen:

  • Van een SSL-gecertificeerde website is het voor een hacker vele malen moeilijker gevoelige gegevens te hacken.
  • Wanneer op jouw website persoonsgegevens worden verwerkt, is het hebben van een SSL-certificaat wettelijk verplicht. Dit in verband met de AVG (algemene verordening gegevensbescherming).
  • In vroegere tijdens werden websites met een SSL-certificaat aangeduid als veilig, daar gebeurt dat in Google Chrome tegenwoordig andersom. Een website die niet een dergelijk certificaat heeft wordt nu ronduit onveilig genoemd.
  • Van een website met een SSL-certificaat weet je als consument dat deze website ‘echt’ is, en dat er dus geen sprake is van phishing, oftewel een nepwebsite.
  • Alle hierboven genoemde punten leiden tot een betere reputatie van je organisatie en meer vertrouwen vanuit de consument. 
  • Online zoekmachines zoals Google waarderen het wanneer je een goed beveiligde website hebt. Dit heeft een gunstige effect op je online vindbaarheid.

Werking van SSL

Bij het opzetten van een beveiligde verbinding, is er sprake van een interactie tussen je server en je browser. Hierbij trachten twee computers om via het veilige SSL verbinding te maken. Deze computers controleren dan eerst elkaars certificaten en de echtheid ervan. 

Als beide certificaten kloppen, kunnen de betreffende gegevens geheel veilig worden uitgewisseld. Denk hierbij aan inloggegevens of NAW-gegevens die een klant in jouw webshop intypt. Deze gevoelige data wordt in codetaal verstuurd via een unieke encryptie. Ontvangt je server deze gegevens, dan worden de gegevens gehercodeerd, waarna je kunt concluderen dat de verbinding goed beveiligd heeft plaatsgevonden.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Meer leads, meer omzet, meer groei. Onze maatwerk websites en maatwerk webshops zijn ontworpen met conversie in gedachten. Ga verder dan alleen online aanwezig zijn: zet bezoekers om in betalende klanten. 

Ben je klaar voor de volgende stap in groei? Neem direct contact op voor maatwerk advies en spar met onze expert, Hans Boersma.

Blog

Zoekwoord kannibalisatie: hoe oplossen?

Zoekwoordkannibalisatie: wanneer meerdere pagina’s op jouw website strijden om dezelfde zoekwoorden en elkaar onbedoeld verzwakken.

Wat zijn de voordelen van een VPS? (vs. shared hosting)

Twee populaire opties voor hosting zijn shared hosting en een Virtual Private Server (VPS), wat zijn de voordelen van een VPS?

WordPress installeren op verschillende manieren

Via dit artikel leer je hoe je zelf een WordPress installatie kunt doen: handmatig of via een hostingpartij.

Andere website termen

Plug-ins

Een plug-in is een uitbreiding van een bestaande website. Binnen WordPress wordt er volop gebruik gemaakt van plug-ins.

Simple History

Sample History is een logboek voor WordPress en heeft betrekking op de gebeurtenissen in de website.

Domeinnaam

Een domeinnaam vormt als het ware een internetadres dat, als het goed is, voor de consument makkelijk te onthouden is.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Jouw gegevens