DNS

Samenvatting Artikel

De afkorting DNS staat voor Domain Name System. Dit is een netwerksysteem waar je als gemiddelde gebruiker van het internet waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Echter, DNS is van enorm belang voor een ieder die op internet actief is, in welke rol dan ook. DNS staat er namelijk voor garant dat je op de juiste plek terechtkomt wanneer je een website aanklikt of intypt bovenin de browser. Hoe dat precies werkt, leggen we later in dit artikel uit, bekijk ook hier onze uitlegvideo:

Wat is DNS en waarom is dit systeem nodig?

Het DNS zou je kunnen zien als een bestand waarin alle IP-adressen van computers dan wel servers in zijn opgeslagen. DNS is hard nodig, want als je een bepaalde website bezoekt, dan bezoek je daarmee in feite het IP-adres van een andere server.

Een IP-adres is natuurlijk een cijfercombinatie met een lengte tot maximaal twaalf cijfers. In principe is het dan ook onmogelijk voor mensen om zo’n IP-adres te onthouden, laat staan tientallen adressen. Gelukkig is dat ook niet nodig, want je bereikt een website simpelweg door een duidelijke, herkenbare, makkelijk te onthouden websitenaam in te typen.

Het verschijnsel van IP-adressen in het DNS kun je prima vergelijken met de contactenlijst in je smartphone. Hierbij spelen de telefoonnummers van je contacten de rol van IP-adressen, terwijl de namen van je contacten dezelfde rol hebben als websitenamen op internet.

De werking van het DNS simpel uitgelegd

Wanneer je een websitenaam (ook wel domeinnaam genoemd) intypt brengt daarmee in feite een heel proces in werking. Het DNS gaat dan uitzoeken welk IP-adres bij het ingevoerde domeinnaam hoort. Dit proces is zeer ingewikkeld, maar grofweg kunnen we stellen dat dit volgens de volgende stappen verloopt: 

  • Na het intypen van een domeinnaam maakt je browser verbinding met de zogeheten primary name server van meestal je eigen internetprovider.
  • Het systeem leest de domeinnaam uit. Hierbij kijkt het systeem eerst naar de Top Level Domain (bijvoorbeeld .nl of .com).
  • Het DNS gaat zoeken op welke server de ingevoerde domeinnaam te vinden is. Aangezien de servers met grote regelmaat updates uitvoeren, weet het systeem normaal gesproken snel welke server de juiste is.
  • Is de gevraagde domeinnaam en het bijbehorende IP-adres eenmaal gevonden door het systeem, dan wordt het IP-adres doorgegeven aan je internetprovider.
  • Nu het IP-adres bekend is, kan de pagina daadwerkelijk in je browser worden getoond.

Afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding en de laadtijd van de website in kwestie duurt dit hele proces vaak maar een paar tellen. Sterker nog, een totale laadtijd van een website mag in principe niet langer duren dan vijf seconden, en het liefst zelfs niet langer dan twee seconden. Duurt dit langer, dan haken veel gebruikers al bij voorbaat af.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Meer leads, meer omzet, meer groei. Onze maatwerk websites en maatwerk webshops zijn ontworpen met conversie in gedachten. Ga verder dan alleen online aanwezig zijn: zet bezoekers om in betalende klanten. 

Ben je klaar voor de volgende stap in groei? Neem direct contact op voor maatwerk advies en spar met onze expert, Hans Boersma.

Blog

Zoekwoord kannibalisatie: hoe oplossen?

Zoekwoordkannibalisatie: wanneer meerdere pagina’s op jouw website strijden om dezelfde zoekwoorden en elkaar onbedoeld verzwakken.

Wat zijn de voordelen van een VPS? (vs. shared hosting)

Twee populaire opties voor hosting zijn shared hosting en een Virtual Private Server (VPS), wat zijn de voordelen van een VPS?

WordPress installeren op verschillende manieren

Via dit artikel leer je hoe je zelf een WordPress installatie kunt doen: handmatig of via een hostingpartij.

Andere website termen

Plug-ins

Een plug-in is een uitbreiding van een bestaande website. Binnen WordPress wordt er volop gebruik gemaakt van plug-ins.

Simple History

Sample History is een logboek voor WordPress en heeft betrekking op de gebeurtenissen in de website.

Domeinnaam

Een domeinnaam vormt als het ware een internetadres dat, als het goed is, voor de consument makkelijk te onthouden is.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Jouw gegevens