DNS

Samenvatting Artikel

De afkorting DNS staat voor Domain Name System. Dit is een netwerksysteem waar je als gemiddelde gebruiker van het internet waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Echter, DNS is van enorm belang voor een ieder die op internet actief is, in welke rol dan ook. DNS staat er namelijk voor garant dat je op de juiste plek terechtkomt wanneer je een website aanklikt of intypt bovenin de browser. Hoe dat precies werkt, leggen we later in dit artikel uit. Eerst komen we met een duidelijke uitleg over wat het DNS nu eigenlijk precies is.

Wat is DNS en waarom is dit systeem nodig?

Het DNS zou je kunnen zien als een bestand waarin alle IP-adressen van computers dan wel servers in zijn opgeslagen. DNS is hard nodig, want als je een bepaalde website bezoekt, dan bezoek je daarmee in feite het IP-adres van een andere server.

Een IP-adres is natuurlijk een cijfercombinatie met een lengte tot maximaal twaalf cijfers. In principe is het dan ook onmogelijk voor mensen om zo’n IP-adres te onthouden, laat staan tientallen adressen. Gelukkig is dat ook niet nodig, want je bereikt een website simpelweg door een duidelijke, herkenbare, makkelijk te onthouden websitenaam in te typen.

Het verschijnsel van IP-adressen in het DNS kun je prima vergelijken met de contactenlijst in je smartphone. Hierbij spelen de telefoonnummers van je contacten de rol van IP-adressen, terwijl de namen van je contacten dezelfde rol hebben als websitenamen op internet.

De werking van het DNS simpel uitgelegd

Wanneer je een websitenaam (ook wel domeinnaam genoemd) intypt brengt daarmee in feite een heel proces in werking. Het DNS gaat dan uitzoeken welk IP-adres bij het ingevoerde domeinnaam hoort. Dit proces is zeer ingewikkeld, maar grofweg kunnen we stellen dat dit volgens de volgende stappen verloopt: 

  • Na het intypen van een domeinnaam maakt je browser verbinding met de zogeheten primary name server van meestal je eigen internetprovider.
  • Het systeem leest de domeinnaam uit. Hierbij kijkt het systeem eerst naar de Top Level Domain (bijvoorbeeld .nl of .com).
  • Het DNS gaat zoeken op welke server de ingevoerde domeinnaam te vinden is. Aangezien de servers met grote regelmaat updates uitvoeren, weet het systeem normaal gesproken snel welke server de juiste is.
  • Is de gevraagde domeinnaam en het bijbehorende IP-adres eenmaal gevonden door het systeem, dan wordt het IP-adres doorgegeven aan je internetprovider.
  • Nu het IP-adres bekend is, kan de pagina daadwerkelijk in je browser worden getoond.

Afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding en de laadtijd van de website in kwestie duurt dit hele proces vaak maar een paar tellen. Sterker nog, een totale laadtijd van een website mag in principe niet langer duren dan vijf seconden, en het liefst zelfs niet langer dan twee seconden. Duurt dit langer, dan haken veel gebruikers al bij voorbaat af.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Blog

10 stappenplan doelgroep analyse

Wil je je product of dienst optimaal verkopen, dan is het zaak je doelgroep zo goed mogelijk te kennen. Een doelgroep analyse is dan een belangrijk stap.

Caching

Caching is een techniek waarmee je gegevens en bestanden tijdelijk opslaat in een digitale opslagplaats, oftewel een cache.

Beste Google Fonts

Ben je op zoek naar het beste Google Font voor jouw nieuwe website? Er zijn natuurlijk enorm veel Google Fonts beschikbaar: wij helpen je op weg.

Andere marketing termen

CSS

CSS is een programmeertaal waarmee je kunt zorgen voor een juiste opmaak van HTML-bestanden. De afkorting CSS staat voor Cascading Style Sheets.

HTML

HTML is een afkorting die staat voor Hyper Text Markup Language. HTML een programmeertaal of codetaal die mede wordt gebruikt voor het opmaken van websites.

Robots.txt bestand

Een robots.txt bestand is een bestand dat je in de root van je website kunt vinden. Een root kun je zien als een bestandenmap waar alle bestanden van je site staan.

Caching

De laadtijd van een website kan worden verbeterd door aan caching te doen. Bij caching worden bepaalde gegevens tijdelijk opgeslagen in een cache (oftewel een digitale opslagplaats).

Top level domain (TLD)

Elke website en iedere URL heeft een top level domain, een term die meestal wordt afgekort tot TLD. Het TLD is het laatste stukje van een root domain en een andere benaming van het TLD is extensie.

Root domain

Root domain is een begrip dat in de werkvelden van de ICT en de online marketing vaak terugkomt. Een root domain wordt gevormd door de combinatie van een domeinnaam en een extensie.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Hans Boersma - Digital Wizards boksen