SEMrush gebruiken voor een zoekwoorden onderzoek

Leestijd: 12 minuten

Niveau: Medium

Samenvatting Artikel

Zoekwoorden onderzoeken kun je op veel verschillende manieren uitvoeren en ook met verschillende databronnen. Bij Digital Wizards gebruiken we al jaren de ‘standaard’ data die beschikbaar wordt gesteld via bijvoorbeeld de Google Search Console, maar ook Google Ads natuurlijk. Ook biedt de betaalde SEO-tool SEMrush veel mogelijkheden en hierover vertellen we in dit artikel meer.

SEMrush voor zoekwoorden onderzoek

Om SEMrush te gebruiken voor een zoektermen onderzoek, volg je de volgende stappen:

 • Ga naar de website van SEMrush en log in met je account. Als je nog geen account hebt, kun je een gratis proefperiode aanvragen.
 • Klik op de optie “Keyword Research” in het hoofdmenu.
 • Voer een zoekwoord of zoekwoordgroep in het zoekveld in en klik op “Search”.
 • Je krijgt nu een lijst met zoekwoorden te zien, samen met informatie zoals het zoekvolume, de advertentiekosten per klik (CPC), de concurrentie en de trend van het zoekwoord.
 • Je kunt de lijst met zoekwoorden filteren op basis van verschillende criteria, zoals het zoekvolume, de CPC en de concurrentie. Dit kan je helpen om de meest relevante zoekwoorden te identificeren voor je website.
 • Als je meer informatie wilt over een specifiek zoekwoord, klik je op het zoekwoord om de details te bekijken. Je krijgt dan bijvoorbeeld te zien welke websites het hoogst ranken voor dat zoekwoord en hoeveel verkeer ze daarmee genereren.
Voorbeeld – SEMrush keyword overview

Ook kun je gemakkelijk onderzoeken waar jouw concurrenten op scoren. Hier kun je weer nieuwe zoekterm ideeën vandaan halen die voor jou ook van toepassing zijn. Een andere mogelijkheid is de intentie van het zoekterm onderzoeken. Ben je bijvoorbeeld bezig met een zoekwoorden onderzoek voor het schrijven van blog artikelen? Dan wil je het liefst de volgende zoektermen selecteren: intent – informational.

Hoe komt SEMrush aan SEO-data?

Om het SEO-verkeer te bepalen, gebruikt SEMrush verschillende gegevensbronnen, waaronder de Google Search Console, om het aantal bezoekers te bepalen dat een website via organische zoekresultaten heeft gekregen. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om een schatting te maken van het aantal bezoekers dat een website via SEO kan verwachten.

Houd er wel rekening mee dat dit slechts een schatting is en dat het werkelijke verkeer van een website kan afwijken van de door SEMrush berekende cijfers. Het is daarom altijd verstandig om ook andere gegevensbronnen te raadplegen om een volledig beeld te krijgen van het verkeer van je website.

Over SEMrush

SEMrush is een grote zoekmachine marketingtool die is opgericht in 2008. Het biedt een brede waaier aan functionaliteiten die ondernemingen helpen hun online marketingstrategieën te verbeteren. De SEO-tool biedt onder andere:

 1. Zoekwoordanalyse: ontdek welke zoekwoorden het beste presteren voor jouw website en die van je concurrenten.
 2. Concurrentieanalyse: vergelijk de prestaties van je website met die van je concurrenten en ontdek wat zij doen om hun website te optimaliseren.
 3. Site-analyse: ontdek hoe goed je website presteert en welke verbeterpunten er zijn.
 4. Advertentie-onderzoek: ontdek welke advertenties je concurrenten gebruiken en hoe zij hun advertentiebudget inzetten.
 5. Display-advertising: ontdek welke websites en netwerken gebruikt worden om advertenties te tonen en hoe succesvol deze advertenties zijn.

Kortom, SEMrush kun je gebruiken bij je zoekwoorden onderzoek. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar houd er wel rekening mee dat je gebruik maakt van meerdere gegevensbronnen voor een volledig beeld van het verkeer van je website.

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Recente blog artikelen

Medium

Caching

Leestijd: 12 minuten

Caching is een techniek waarmee je gegevens en bestanden tijdelijk opslaat in een digitale opslagplaats, oftewel een cache.

Beginner

De leukste 404-pagina’s

Leestijd: 5 minuten

Van een 404-pagina is sprake wanneer op een webpagina de gewenste content niet kan worden weergegeven. Wat zijn leuke ideeën voor een 404-pagina?

Beginner

Hoger in Google

Leestijd: 8 minuten

Hoger in Google komen Je hebt een nieuwe website gemaakt voor jouw onderneming, product of service. Alles ziet er fantastisch uit, maar er…

Hans Boersma - Digital Wizards
Hans Boersma

Wil je meer weten over online marketing of een maatwerk website/webshop? Neem direct contact op met Digital Wizards oprichter Hans Boersma.

 hans@digitalwizards.nl
 036-2002660

Volg ons
Andere artikelen
 • Beginner

  12 tips voor WordPress

  Leestijd: 8 minuten

  12 tips voor WordPress Ga je beginnen met je eigen WordPress website? Of heb je nu al een tijdje een WordPress website, maar…

 • Beginner

  WordPress voordelen

  Leestijd: 8 minuten

  WordPress voordelen WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld. Meer dan één derde van alle websites die op internet…

 • Medium

  Wat is linkbuilding?

  Leestijd: 8 minuten

  Wat is linkbuilding? Met linkbuilding bouw je kwalitatieve backlinks op naar jouw website of belangrijke pagina’s op jouw website. Met linkbuilding wil je…

 • Beginner

  Hoger in Google

  Leestijd: 8 minuten

  Hoger in Google komen Je hebt een nieuwe website gemaakt voor jouw onderneming, product of service. Alles ziet er fantastisch uit, maar er…

 • Medium

  Domein autoriteit

  Leestijd: 8 minuten

  Domein autoriteit is een zoekmachine ranking die is ontwikkeld door het SEO bedrijf MOZ. De schaal van MOZ geeft een score van 1…

 • Beginner

  Wat is SEA?

  Leestijd: 12 minuten

  SEA: Zoekmachine adverteren Er bestaan meerdere manieren om het verkeer naar je website te verhogen. Eén van de snelste manieren is vanuit zoekopdrachten…

Als online marketing bureau weten we natuurlijk alles van Google Shopping. We streven naar winstgevende omzet op de korte termijn en voor online groei op langere termijn.