Sitemap

Samenvatting Artikel

Wanneer je een website bezoekt, is de kans aanwezig dat je helemaal onderaan de website een link vindt naar de zogeheten sitemap. Klik je hierop, dan verschijnt er een overzicht met alle subpagina’s die deel uitmaken van de website. Via de sitemap kun je dan ook snel navigeren naar de subpagina die je zoekt. Vanuit dit oogpunt kun je de sitemap simpelweg beschouwen als de inhoudsopgave van een website.

Als je zelf een website hebt, is het zeker het overwegen waard een sitemap toe te voegen. Verderop in dit artikel lees je waarom we dat zo stellen en verstrekken we bovendien tips waarmee je je sitemap optimaliseert. Eerst vermelden we echter iets dat velen nog niet weten, namelijk dat er twee geheel verschillende soorten sitemaps bestaan.

Welke soorten sitemaps bestaan er?

Zoals gezegd bestaan er twee soorten sitemaps:

De HTML-sitemap

Dit is de sitemap zoals we die hierboven hebben beschreven. Het gaat hier om een pagina waarop je als websitebezoeker overzichtelijk te zien krijgt welke subpagina’s een website precies bevat.

De XML-sitemap

In tegenstelling tot de HTML-sitemap is de XML-variant niet voor de consument inzichtelijk. Een XML-sitemap is bedoeld om de online vindbaarheid dan wel de Google-ranking van je website te verbeteren. XML-sitemaps bestaan dan ook uit codes die door de Google-mechanismen moeten worden ingelezen om de relevantie en de autoriteit van site te bepalen.

Voordelen van een HTML-sitemap

Het toevoegen van een HTML-sitemap kan voor jouw website en dus je onderneming de volgende voordelen bieden:

  • Een websitebezoeker kan met een sitemap snel door je site navigeren. Dat komt ten goede aan de gebruiksvriendelijkheid van je site.
  • Dankzij je sitemap verblijven mensen mogelijk langer op je website. In de sitemap ziet men namelijk mogelijk subpagina’s die ze anders niet hadden gevonden.
  • Als de interne linkstructuur van je website (nog) niet naar wens is, dan kan een sitemap helpen om de consument tóch naar de juiste pagina te laten navigeren.
  • Wanneer je een grote website hebt met vele subpagina’s, helpt een HTML-sitemap om orde te scheppen.

Uit de hierboven genoemde punten kun je duidelijk afleiden dat vooral grote, complexe websites met veel informatie en talrijke subpagina’s baat hebben bij het toevoegen van een html sitemap.

Sitemap tips

Als je een sitemap toevoegt aan je website, kan dat zoals gezegd de gebruiksvriendelijkheid van je site flink ten goede komen. Evenwel zou het fout zijn om te denken dat een sitemap waarin je simpelweg alle subpagina’s met de bijbehorende links onder elkaar opsomt volstaat.

Voor een optimale werking en gebruiksvriendelijkheid is meer nodig. Zorg bijvoorbeeld voor een sitemap in tabelvorm, of voor een duidelijk overzicht met de nodige verspringingen. Hiermee maak je de bezoeker duidelijk welke categorieën tabbladen en onderwerpen je website bevat en welke subpagina’s daar vervolgens weer onder vallen. Maak bovendien gebruik van een aantrekkelijk, duidelijk en groot lettertype, zorg dat men op alle links kan klikken en verzeker jezelf ervan dat er telkens wordt doorgelinkt naar de juiste subpagina.

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Blog

SEMrush gebruiken voor een zoekwoorden onderzoek

De betaalde SEO-tool SEMrush biedt veel mogelijkheden voor een zoekwoorden onderzoek.

De mogelijkheden van AI-tekstschrijvers

Teksten laten schrijven door robots? Met AI-tekstschrijvers kun tegenwoordig makkelijk teksten laten schrijven, maar wat houdt het precies in?

5 design trends in 2022

Design is een belangrijk aspect van elke website of webshop. Lees hier 5 tips voor webdesign trends in 2022 zodat je weer op de hoogte bent.

Andere marketing termen

Key Performance Indicators (KPI’s)

Wanneer we het over een key performance indicator (KPI) hebben, dan hebben we het over variabelen waarmee je een bepaalde prestatie kunt meten.

Ahrefs

Ahrefs is een veelgebruikte SEO-tool, met name voor het goed kunnen opzetten van een linkbuilding strategie. Binnen Ahrefs kun je gebruik maken van een aantal verschillende SEO-tools.

Backlinks

Backlinks zijn links die vanuit een externe website naar jouw site linken. Deze links zijn cruciaal omdat ze zoekmachines vertellen dat uw website ertoe doet.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?