CMS (content management systeem)

Samenvatting Artikel

De afkorting CMS staat voor Content Management Systeem. Soms wordt dit ook wel contentbeheersysteem genoemd. In de volgende alineas leggen we uit wat een CMS precies is en wat je er mee kunt. Daarnaast benoemen we een aantal voorbeelden van zeer geschikte content management systemen.

Wat is een CMS?

Een CMS kun je simpelweg zien als een programma waarmee je op betrekkelijk eenvoudige wijze gegevens, teksten en beeldmateriaal aan een website kunt toevoegen. Met een CMS kun je uiteraard ook zaken aanpassen of juist verwijderen. Zo’n CMS komt meestal in de vorm van een webapplicatie. Belangrijk om je te beseffen is dat je doorgaans geen specifieke technische (IT-)kennis nodig hebt om een CMS te gebruiken. Het volgen van een cursus, het bestuderen van handleidingen en/of het zelf opdoen van ervaring volstaat dus dikwijls om een goede CMS-gebruiker te worden.

Waarom een CMS gebruiken?

Tegenwoordig worden er nog maar weinig websites opgeleverd zonder CMS. Voor veel bedrijven is de aanwezigheid van een CMS een must. Een goed CMS geeft je namelijk de volledige controle over de content op je website. Bovendien kun je hiermee met gemak met meerdere personen (werknemers) tegelijk aanpassingen doen aan een website. 

Welk CMS kiezen?

Er zijn tientallen webapplicaties die dienstdoen als CMS. Hoe je het meest geschikte CMS voor jouw situatie kiest? Je kunt je keuze baseren aan de hand van een aantal aspecten:

  • De prijs. Sommige content management systemen zijn namelijk gratis, terwijl je voor andere moet betalen.
  • De kwaliteit van de klantenservice en support achter het CMS.
  • De mate waarmee je op SEO-technisch gebied scoort.
  • De gebruiksvriendelijkheid. Want CMS staat dan wel bekend als gebruiksvriendelijk; hier zijn toch echt duidelijke gradaties in te ontdekken.
  • En tenslotte zeer belangrijk: de beveiliging. Dit is vooral van belang als je weinig IT-kennis hebt en zelf je website beheert.

Open source CMS?

Open source of een gesloten/eigen CMS? Kies je ervoor om met bijvoorbeeld WordPress te werken, dan heb je naast het development team van Automattic ook nog vele duizenden developers wereldwijd die meehelpen het CMS te verbeteren.

Er zijn letterlijk duizenden plug-ins beschikbaar: sommige met goede support en degelijk gebouwd, maar sommige juist onbetrouwbaar. WordPress is erg populair, 34% van de website wereldwijd die een CMS gebruiken, draaien dit op WordPress. Dit maakt het erg interessant voor hackers om op zoek te gaan naar zwakke plekken in het CMS: dit kunnen slecht gecodeerde plug-ins zijn of juist websites die niet goed worden ge-update.
WordPress is niet gespecialiseerd in één soort website toepassing. Stel dat je op zoek bent naar hét CMS voor de hotelbranche, dan vind je in WordPress veel mogelijkheden om dit maatwerk te maken, maar dat is soms wel kostbaarder dan een gesloten CMS te kiezen gespecialiseerd in de hotelbranche.

Welke CMS-systemen zijn er?

Er kan geen misverstand over bestaan dat WordPress het bekendste en meest gebruikte CMS wereldwijd is. Groot voordeel van WordPress is dat je er in principe gratis gebruik van kunt maken, al betaal je natuurlijk nog wel voor hosting en de domeinnaam. Zoals eerder genoemd: WordPress is een open source software waarmee je vele aanvullende thema’s en plug-ins kunt downloaden. Een groot deel daarvan is eveneens gratis beschikbaar. Verder staat WordPress bekend als gebruiksvriendelijk.

Een ander voorbeeld van een gratis open source CMS is Drupal. Ook Drupal staat bekend als betrouwbaar en kwalitatief goed. Goede CMS’en waarvoor je moet betalen zijn onder andere Magento, HubSpot, Contentful en het e-commerce platform Shopify. Daarnaast zijn er wereldwijd nog vele gesloten CMS toepassingen gespecialiseerd in een speciale branche of toepassing.

CMS kiezen

De keuze van een CMS hangt dus af van veel variabelen. Belangrijke factoren zijn:

  • Wat is het doel van je website? Wil je alleen content toevoegen of ook een webshop weergeven?
  • Is er een ruim of beperkt budget beschikbaar?
  • Wil je een maatwerk oplossing of neem je genoegen met een meer gesloten toepassing waarin je minder kunt aanpassen?
  • Moet de website of webshop gekoppeld worden aan andere datasystemen of werkt de website zelfstandig?
  • Hoeveel gebruikers gaan erin werken? Hebben ze allemaal dezelfde rechten nodig?
  • Wat is het kennisniveau van de medewerkers? Zijn ze bekend met codetaal of is dit beperkt?
  • Wil je werken met een eigen webdesign en maatwerk oplossingen voor bijvoorbeeld een maatwerk website?

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Meer leads, meer omzet, meer groei. Onze maatwerk websites en maatwerk webshops zijn ontworpen met conversie in gedachten. Ga verder dan alleen online aanwezig zijn: zet bezoekers om in betalende klanten. 

Ben je klaar voor de volgende stap in groei? Neem direct contact op voor maatwerk advies en spar met onze expert, Hans Boersma.

Blog

Zoekwoord kannibalisatie: hoe oplossen?

Zoekwoordkannibalisatie: wanneer meerdere pagina’s op jouw website strijden om dezelfde zoekwoorden en elkaar onbedoeld verzwakken.

Wat zijn de voordelen van een VPS? (vs. shared hosting)

Twee populaire opties voor hosting zijn shared hosting en een Virtual Private Server (VPS), wat zijn de voordelen van een VPS?

WordPress installeren op verschillende manieren

Via dit artikel leer je hoe je zelf een WordPress installatie kunt doen: handmatig of via een hostingpartij.

Andere website termen

Plug-ins

Een plug-in is een uitbreiding van een bestaande website. Binnen WordPress wordt er volop gebruik gemaakt van plug-ins.

Simple History

Sample History is een logboek voor WordPress en heeft betrekking op de gebeurtenissen in de website.

Domeinnaam

Een domeinnaam vormt als het ware een internetadres dat, als het goed is, voor de consument makkelijk te onthouden is.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Jouw gegevens