SFTP

Samenvatting Artikel

In de wereld van webhosting en webontwikkeling is het overbrengen van bestanden tussen computers en servers een essentiële taak. Terwijl FTP (File Transfer Protocol) al lang een standaardtool is voor deze taak, biedt SFTP (Secure File Transfer Protocol) een veiliger alternatief. In dit artikel duiken we dieper in wat SFTP is en hoe het verschilt van FTP.

Wat is SFTP?

SFTP staat voor Secure File Transfer Protocol. Het is een protocol dat wordt gebruikt voor het veilig overbrengen van bestanden over een netwerk, meestal het internet. SFTP biedt alle functionaliteit van FTP, maar voegt een extra beveiligingslaag toe door de overdracht te versleutelen.

Kenmerken van SFTP

  • Versleuteling: Alle gegevens die via SFTP worden verzonden, zijn versleuteld, wat betekent dat ze niet kunnen worden onderschept of gelezen door onbevoegden.
  • Authenticatie: SFTP vereist dat zowel de client als de server zich identificeren, meestal via een gebruikersnaam en wachtwoord of via SSH-sleutels.
  • Integriteit: SFTP controleert de integriteit van de overgedragen gegevens om ervoor te zorgen dat ze niet zijn gewijzigd tijdens de overdracht.

Hoe verschilt SFTP van FTP?

Hoewel SFTP en FTP beide worden gebruikt voor bestandsoverdracht, zijn er enkele cruciale verschillen tussen de twee:

  • Beveiliging: Het meest opvallende verschil is de beveiliging. Terwijl FTP-gegevens in platte tekst worden verzonden, wat betekent dat ze kunnen worden onderschept en gelezen door iedereen die toegang heeft tot het netwerk, versleutelt SFTP alle gegevens die worden verzonden. Dit maakt het veel moeilijker voor kwaadwillenden om gevoelige informatie te onderscheppen.
  • Protocolbasis: FTP is een op zichzelf staand protocol, terwijl SFTP een uitbreiding is van het SSH (Secure Shell) protocol. Dit betekent dat SFTP profiteert van de beveiligingsfuncties van SSH.
  • Poorten: FTP gebruikt twee poorten (20 en 21) – één voor commando’s en één voor gegevens. SFTP daarentegen gebruikt slechts één poort (standaard poort 22) voor zowel commando’s als gegevens.
  • Functionaliteit: Hoewel beide protocollen bestandsoverdracht ondersteunen, biedt SFTP ook functies zoals bestandsbeheer en toegangscontrole.

Terwijl FTP al lang de standaard is geweest voor bestandsoverdracht, biedt SFTP een veiliger alternatief, vooral in omgevingen waar beveiliging van cruciaal belang is. Als je bestanden over het internet moet overbrengen, vooral gevoelige of vertrouwelijke bestanden, is het gebruik van SFTP in plaats van FTP sterk aan te raden.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Meer leads, meer omzet, meer groei. Onze maatwerk websites en maatwerk webshops zijn ontworpen met conversie in gedachten. Ga verder dan alleen online aanwezig zijn: zet bezoekers om in betalende klanten. 

Ben je klaar voor de volgende stap in groei? Neem direct contact op voor maatwerk advies en spar met onze expert, Hans Boersma.

Blog

Betaalverkeer uitsluiten in GA4

Door betaalverkeer uit te sluiten van je referral-lijst in GA4, krijg je een beter inzicht in je echte verkeersbronnen.

SEMrush gebruiken voor een zoekwoorden onderzoek

De betaalde SEO-tool SEMrush biedt veel mogelijkheden voor een zoekwoorden onderzoek.

De mogelijkheden van AI-tekstschrijvers

Teksten laten schrijven door robots? Met AI-tekstschrijvers kun tegenwoordig makkelijk teksten laten schrijven, maar wat houdt het precies in?

Andere website termen

Plug-ins

Een plug-in is een uitbreiding van een bestaande website. Binnen WordPress wordt er volop gebruik gemaakt van plug-ins.

Simple History

Sample History is een logboek voor WordPress en heeft betrekking op de gebeurtenissen in de website.

Domeinnaam

Een domeinnaam vormt als het ware een internetadres dat, als het goed is, voor de consument makkelijk te onthouden is.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?