Webhosting

Samenvatting Artikel

Wat is webhosting?

Webhosting is een dienst die bedrijven en individuen in staat stelt om hun website of webpagina’s toegankelijk te maken via het internet. Het werkt door middel van servers die verbonden zijn met het internet en fysiek data opslaan waaruit websites kunnen worden opgevraagd en weergegeven. Webhostingproviders bieden verschillende soorten hostingplannen aan, variërend van gedeelde hosting tot dedicated servers, afhankelijk van de behoeften en vereisten van de klant.

Hoe werkt webhosting?

Wanneer een website wordt gehost bij een webhostingprovider, wordt de inhoud van de website opgeslagen op een server. Wanneer een gebruiker de website bezoekt door de URL in te voeren, maakt zijn browser verbinding met de server waarop de website is gehost. De server stuurt vervolgens de benodigde bestanden terug naar de browser van de gebruiker, zodat de website kan worden weergegeven.

Soorten webhosting

  1. Gedeelde hosting: hierbij delen meerdere websites dezelfde serverbronnen, zoals CPU, RAM en opslagruimte. Dit is een kosteneffectieve optie voor kleine tot middelgrote websites.
  2. VPS-hosting (Virtual Private Server): een virtuele privéserver biedt meer controle en afzondering dan gedeelde hosting. Klanten hebben een eigen virtuele server met toegewezen bronnen.
  3. Dedicated hosting: bij dedicated hosting heeft een klant de volledige server voor zichzelf, waardoor maximale controle en aanpassingsmogelijkheden worden geboden. Dit is geschikt voor grote websites met hoge verkeersvolumes of specifieke vereisten.
  4. Cloud hosting: cloud hosting maakt gebruik van virtuele servers die draaien in een cloud-infrastructuur. Het biedt schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid doordat de website kan worden gehost op meerdere virtuele servers.

Functies van webhosting

  • Opslagruimte: de hoeveelheid ruimte op de server die beschikbaar is voor het opslaan van websitebestanden, databases en e-mails.
  • Bandbreedte: de hoeveelheid gegevensoverdracht die is toegestaan tussen de server en de internetgebruikers. Het beïnvloedt de snelheid en reactietijd van de website.
  • E-maildiensten: veel webhostingpakketten omvatten e-maildiensten met eigen domeinnamen, zoals het instellen van e-mailaccounts en het beheren van e-mailverkeer.
  • Beveiliging: webhostingproviders bieden beveiligingsmaatregelen zoals firewalls, SSL-certificaten en regelmatige back-ups om de website en gegevens te beschermen tegen bedreigingen.

Voordelen van webhosting

  • Toegankelijkheid: websites zijn altijd toegankelijk voor gebruikers, ongeacht hun locatie of apparaat, zolang ze verbonden zijn met het internet.
  • Betrouwbaarheid: professionele webhostingproviders bieden een hoge beschikbaarheid van servers, wat zorgt voor minimale downtime van websites.
  • Ondersteuning: de meeste hostingproviders bieden technische ondersteuning om problemen op te lossen en vragen van klanten te beantwoorden.

Samenvattend

Webhosting speelt een cruciale rol in het beschikbaar maken van websites op het internet door middel van servers die data opslaan en toegankelijk maken voor gebruikers. Door te kiezen voor een geschikt hostingplan kunnen bedrijven en individuen profiteren van betrouwbaarheid, toegankelijkheid en ondersteuning voor hun online aanwezigheid. Het begrijpen van de verschillende soorten hosting en functies helpt bij het maken van een weloverwogen keuze die past bij de specifieke behoeften van een website.

Bekijk hier al onze marketing termen of een van onze blog artikelen over online marketing.

Meer leads, meer omzet, meer groei. Onze maatwerk websites en maatwerk webshops zijn ontworpen met conversie in gedachten. Ga verder dan alleen online aanwezig zijn: zet bezoekers om in betalende klanten. 

Ben je klaar voor de volgende stap in groei? Neem direct contact op voor maatwerk advies en spar met onze expert, Hans Boersma.

Blog

Wat zijn de voordelen van een VPS? (vs. shared hosting)

Twee populaire opties voor hosting zijn shared hosting en een Virtual Private Server (VPS), wat zijn de voordelen van een VPS?

WordPress installeren op verschillende manieren

Via dit artikel leer je hoe je zelf een WordPress installatie kunt doen: handmatig of via een hostingpartij.

Hoe pas je de prijzen aan in een WooCommerce webshop? 

Hoe pas je de prijzen aan van een WooCommerce webshop? In dit artikel leggen we het stap voor stap aan je uit.

Andere website termen

Plug-ins

Een plug-in is een uitbreiding van een bestaande website. Binnen WordPress wordt er volop gebruik gemaakt van plug-ins.

Simple History

Sample History is een logboek voor WordPress en heeft betrekking op de gebeurtenissen in de website.

Domeinnaam

Een domeinnaam vormt als het ware een internetadres dat, als het goed is, voor de consument makkelijk te onthouden is.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Jouw gegevens