Website gehackt WordPress

Leestijd: 12 minuten

Niveau: Medium

Samenvatting Artikel

WordPress is het meestgebruikte Content Management Systeem (CMS) wereldwijd met ruim 34% marktaandeel. WordPress is onderdeel van Automattic met ruim 2.000 man personeel in dienst dat ervoor zorgt dat WordPress altijd up-to-date is met de nieuwste features en beveiligingsupdates. Dit is nodig, omdat veel hackers hun dagtaken hebben ingericht rond het hacken van WordPress.

WordPress en hackers

Automattic is een uiterst bekwaam bedrijf die de veiligheid van WordPress meer dan serieus neemt: WordPress is populair en ze zijn er alles aan gelegen om dit zo te houden. Eigenlijk kunnen we bijna vanzelfsprekend zeggen dat WordPress veilig is en een van de veiligste CMS-systemen ter wereld. Toch worden dagelijks vele WordPress websites gehackt. Als WordPress zo veilig is, waar gaat het dan fout?

Met de jaren web development ervaring die Digital Wizards nu heeft opgebouwd kunnen we zeggen dat dit niet aan WordPress ligt. In alle gevallen waarin wij gehackte websites hebben opgelost of bijna WordPress hacks hebben voorkomen kwam het door de gebruiker zelf of een onzorgvuldige of onervaren webbouwer.

Grootste problemen WordPress

We hebben hier de 10 grootste problemen van WordPress op een rijtje gezet:

1.) Niet up-to-date brengen WordPress

2.) Veel (onbetrouwbare) plug-ins gebruiken

3.) Plug-ins niet updaten

4.) Geen beveiligingsplug-ins

5.) Veiligheidsmaatregelen niet nemen

6.) Eigen code toevoegen

7.) Wachtwoorden niet regelmatig aanpassen

8.) Geen back-ups

9.) Goedkope en/of slechte hosting

10.) Website met thema bouwen

WordPress website gehackt?

Als je bovenstaande 10 punten goed opvolgt, dan kun je ervan uitgaan dat je WordPress website gewoon veilig is en ook veilig zal blijven. Je kunt de vergelijking maken met inbrekers: als je op jouw huis goede sloten zet, een goed alarm en nog andere maatregelen, dan gaan inbrekers naar de buren of een straatje verderop. Voor hackers geldt hetzelfde, ze hebben liever veel websites die ze makkelijk kunnen hacken, dan een paar waar ze veel moeite voor moeten doen.

Er zijn veel kenmerken van een gehackte WordPress website, maar een kenmerk is dat dit geleidelijk gebeurt en niet in één keer. Stel dat ze in een keer grote wijzigingen doen, dan kun je redelijk makkelijk een back-up terugzetten van 1-2 dagen eerder en dan kunnen ze in principe niet meer in je website.

We hebben in de loop der jaren een aantal soorten hacks meegemaakt:

a.) Spam e-mails versturen na hack

Je WordPress website kan zelf ook e-mails versturen, denk bijvoorbeeld aan orderbevestigingen voor je webshop of bevestigingen voor contactaanvragen via het contactformulier. Als hackers binnen zijn, dan kunnen ze uit naam van jouw website en e-mail spam mailberichten gaan versturen. Indien je een goede webhosting hebt, dan zal je e-mailaccount tijdelijk worden geblokkeerd en krijg je een waarschuwing met bijvoorbeeld:

“Je e-mailaccount heeft vandaag meer dan 500 e-mails verstuurd en is tijdelijk geblokkeerd”

b.) Veel nep pagina’s toegevoegd op WordPress

Voor een van de klanten waarvan we het onderhoud van een ander internetbureau hebben overgenomen zagen we al veel problemen toen we admin-rechten kregen. WordPress en plug-ins waren al maanden niet up-to-date en de simpele website was gebouwd met 30 plug-ins én een goedkoop thema. Genoeg voortekenen van de problemen die we zouden vinden!

Vanuit deze website werden geen e-mails verstuurd, maar er waren nieuwe pagina’s aangemaakt: bijna 47.000 nep pagina’s! In de Google Search Console kwamen we dit tegen:

Bijna 47.000 nep pagina’s aangemaakt door een WordPress hacker

Deze pagina’s waren niet beschikbaar vanuit WordPress zelf en zijn ook niet ingediend in de sitemap. Waarschijnlijk heeft de hacker in de code een script geplaatst waarin deze pagina’s worden aangemaakt en tevens in het Japans. We kwamen namelijk binnen de prestatierapportage deze goed gevonden zoektermen tegen:

Gehackte WordPress website met Japanse karakters

Volgens Google Translate betekent het in het Nederlands:

復縁 タロット
vertaald: wedergeboorte tarot

鈴木ハーブ研究所 パイナップル豆乳ローション
vertaald: Suzuki Herb Institute Ananas Sojamelk Lotion

Kortom, de website van de klant is gebruikt voor diverse malafide SEO-praktijken die we zeker ‘black hat SEO’ zouden noemen. We hebben een aantal SEO-strategieën om dit probleem voor de klant op te lossen, maar het moge duidelijk zijn dat dit niet ideaal is voor de betrouwbaarheid van je merk en ook niet voor de SEO van je website.

c.) Misleidende website gedetecteerd

Voor de klant uit voorbeeld b.) waren we er laat, maar nog wel op tijd bij. Voor een andere klant waarvoor we problemen aan de WordPress website moesten oplossen was nog een stap verder afgegleden:

Misleidende site gedetecteerd
‘Misleidende website gedetecteerd’

Deze website had naast de duizenden Japanse nep pagina’s ook een ban gekregen van Google doordat ze problemen niet hadden opgelost. De website was daardoor dusdanig onbetrouwbaar dat Google gebruikers actief afraadde de website te betreden via bovenstaande melding. Deze melding is op te lossen, maar eigenlijk al veel te laat. We hebben hiervoor een ander blogartikel geschreven: misleidende website gedetecteerd oplossen.

WordPress veiligheid

Zoals wellicht al duidelijk is uit dit artikel: WordPress is veilig. Het gaat om gebruikers en onervaren en/of onnauwkeurige webbouwers die WordPress onveilig maken. Als je stelselmatig WordPress en plug-ins up-to-date houdt en andere veiligheidsmaatregelen volgt, dan is dit al een goede eerste stap. Kies voor je nieuwe website liever voor een maatwerk website en niet voor een goedkope thema website van een onervaren webbouwer.

Met een maatwerk website heb je niet alleen een website die snel laadt en volledig voldoet aan je webdesign wensen, ook zal dit de veiligheid ten goede komen doordat er met veel minder plug-ins een website wordt gebouwd en alles veilig en goed gecodeerd is.

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Recente blog artikelen

Medium

Caching

Leestijd: 12 minuten

Caching is een techniek waarmee je gegevens en bestanden tijdelijk opslaat in een digitale opslagplaats, oftewel een cache.

Medium

Alles over anchor texts

Leestijd: 6 minuten

De Google-ranking van jouw website hangt af van veel aspecten. Denk bijvoorbeeld aan de SEO-techniek, je domein autoriteit of SEO-content. Een belangrijk aspect…

Hans Boersma - Digital Wizards
Hans Boersma

Wil je meer weten over online marketing of een maatwerk website/webshop? Neem direct contact op met Digital Wizards oprichter Hans Boersma.

 hans@digitalwizards.nl
 036-2002660

Volg ons
Andere artikelen
 • Beginner

  12 tips voor WordPress

  Leestijd: 8 minuten

  12 tips voor WordPress Ga je beginnen met je eigen WordPress website? Of heb je nu al een tijdje een WordPress website, maar…

 • Beginner

  WordPress voordelen

  Leestijd: 8 minuten

  WordPress voordelen WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld. Meer dan één derde van alle websites die op internet…

 • Medium

  Wat is linkbuilding?

  Leestijd: 8 minuten

  Wat is linkbuilding? Met linkbuilding bouw je kwalitatieve backlinks op naar jouw website of belangrijke pagina’s op jouw website. Met linkbuilding wil je…

 • Beginner

  Hoger in Google

  Leestijd: 8 minuten

  Hoger in Google komen Je hebt een nieuwe website gemaakt voor jouw onderneming, product of service. Alles ziet er fantastisch uit, maar er…

 • Medium

  Domein autoriteit

  Leestijd: 8 minuten

  Domein autoriteit is een zoekmachine ranking die is ontwikkeld door het SEO bedrijf MOZ. De schaal van MOZ geeft een score van 1…

 • Beginner

  Wat is SEA?

  Leestijd: 12 minuten

  SEA: Zoekmachine adverteren Er bestaan meerdere manieren om het verkeer naar je website te verhogen. Eén van de snelste manieren is vanuit zoekopdrachten…

Als online marketing bureau weten we natuurlijk alles van Google Shopping. We streven naar winstgevende omzet op de korte termijn en voor online groei op langere termijn.

Jouw gegevens