Linkprofiel

Samenvatting Artikel

Een linkprofiel geeft op een overzichtelijke manier een schema weer van jouw backlinks. Een backlink is een link die op een externe website is geplaatst, en die – zodra je op die link klikt – je door linkt naar jouw website. In je linkprofiel kun je dus precies zien op welke externe pagina’s je backlinks zich bevinden. De bijbehorende anchorteksten worden hierbij eveneens vermeld. Een sterk linkprofiel opbouwen doe je door activiteiten en technieken die onder linkbuilding (een belangrijk onderdeel van SEO) vallen. Hieronder lees je hoe dit grofweg in z’n werk gaat en waar je hierbij zoal op moet letten. 

Kwaliteit vs. kwantiteit

In je linkprofiel kun je je aantal backlinks bijhouden. Dat is een belangrijk gegeven, want in principe kun je ervan uitgaan dat hoe meer backlinks je hebt, hoe beter je linkprofiel is. En dat heeft weer gunstige gevolgen voor de organische vindbaarheid van je website.

Waar voorheen het aantal backlinks nog het belangrijkste aspect was in je linkprofiel en daarmee van linkbuilding, daar is dat nu niet meer het geval. Tegenwoordig hechten de algoritmen van Google en andere online zoekmachines namelijk meer waarde aan kwalitatief sterke backlinks met een hoge mate van relevantie. Deze facetten worden bepaald door de kwaliteit en autoriteit van de website waarvandaan wordt gelinkt. Een gedetailleerd weergegeven linkprofiel kan je hierover ook meer vertellen.

Hoe zorg je voor een kwalitatief goed linkprofiel?

Goed, voor het voeren van een gedegen linkbuilding beleid is het dus van groot belang om te zorgen voor kwalitatief hoogstaande backlinks. Om dit voor elkaar te krijgen is het slim de volgende tips ter harte te nemen:

  • Kies externe websites die raakvlakken vertonen met jouw werkveld, producten en/of diensten. Dit soort websites is ideaal om backlinks op te plaatsen.
  • Doe onderzoek naar de domein autoriteit van externe websites. Daar zijn verschillende handige tools voor zoals Ahrefs of SEMrush.
  • Verpak je backlinks in sterke, relevante, informatieve en vernieuwende artikelen.
  • Zet niet in op een zo snel mogelijke groei van het aantal backlinks. Dit wordt door Google mogelijk als onnatuurlijk en ongeloofwaardig gezien, waardoor je acties zelfs een averechts effect kunnen veroorzaken.
  • Laat je bij twijfel adviseren door professionals van bijvoorbeeld een extern online marketingbureau met een bewezen deskundigheid op het gebied van linkbuilding.

Houd updates van online zoekmachines bij

Een van de factoren die je SEO-activiteiten kan bemoeilijken, is het feit dat het niet honderd procent duidelijk is hoe de algoritmen van online zoekmachines als Google en Bing functioneren. Daar komt ook nog eens bij dat er met enige regelmaat wijzigingen en updates voorkomen in deze algoritmen en de richtlijnen daaromheen. Het is hoe dan ook belangrijk dat je op de hoogte blijft van deze veranderde richtlijnen. Zo ben je er op tijd bij wanneer het er eens naar uitziet dat er aanpassingen nodig zijn in je SEO-beleid in het algemeen of je linkbuilding in het bijzonder.

Wil je jouw online marketing naar een hoger niveau tillen? Laat SEA en SEO over aan Digital Wizards. Wij zorgen voor winstgevende SEA-campagnes en meer organische bezoekers op je website of webshop. Klaar om te groeien? Neem direct contact op en spar met onze eigenaar, Hans Boersma.

Blog

Hoe pas je de prijzen aan in een WooCommerce webshop? 

Hoe pas je de prijzen aan van een WooCommerce webshop? In dit artikel leggen we het stap voor stap aan je uit.

Betaalverkeer uitsluiten in GA4

Door betaalverkeer uit te sluiten van je referral-lijst in GA4, krijg je een beter inzicht in je echte verkeersbronnen.

SEMrush gebruiken voor een zoekwoorden onderzoek

De betaalde SEO-tool SEMrush biedt veel mogelijkheden voor een zoekwoorden onderzoek.

Andere marketing termen

ROI

ROI staat voor "Return on Investment" en is een cruciale financiële metric die wordt gebruikt om de efficiëntie of winstgevendheid van een investering te meten.

Key Performance Indicators (KPI’s)

Wanneer we het over een key performance indicator (KPI) hebben, dan hebben we het over variabelen waarmee je een bepaalde prestatie kunt meten.

Ahrefs

Ahrefs is een veelgebruikte SEO-tool, met name voor het goed kunnen opzetten van een linkbuilding strategie. Binnen Ahrefs kun je gebruik maken van een aantal verschillende SEO-tools.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Jouw gegevens