Beste Google Fonts

Leestijd: 12 minuten

Niveau: Beginner

Samenvatting Artikel

Ben je op zoek naar het beste Google Font voor jouw nieuwe website? Er zijn natuurlijk enorm veel Google Fonts beschikbaar, maar er is geen beste lettertype, want: het beste Google Font is een lettertype dat past bij de huisstijl en uitstraling van jouw merk.

Voorbeeld: als je een bedrijf hebt die zich richt op een serieuze doelgroep, dan is het niet aan te raden een speels Google Font te gebruiken. Aan de andere kant, als je een kindercoach met een persoonlijke aanpak en eigen signatuur bent, dan is een standaard en zakelijk Google Font niet de beste optie.

Voordelen Google Fonts

Als je bezig met het opzetten van een nieuwe huisstijl, dan is het goed extra aandacht te steken in het lettertype. Voor het lettertype voor je webdesign raden we aan Google Fonts te gebruiken. Google Fonts biedt veel voordelen. Google Fonts worden door alle browsers goed geladen en daarnaast heb je een brede selectie stijlen waaruit je kunt kiezen. Daarnaast: Google Fonts zijn gratis en dat zorgt ervoor dat je niet extra kosten kwijt bent voor een dure licentie.

Al nieuwsgierig naar Google Fonts? Je kunt ze hier vinden: https://fonts.google.com/

Voorbeelden Google Fonts

Er zijn honderden lettertypen beschikbaar voor Google Fonts. Keuze maken voor een Google Font is niet altijd makkelijk, omdat er nu eenmaal veel keuze is. Om het gemakkelijker te maken hebben we een aantal voorbeelden gemaakt. Daarnaast hebben we voorbeelden toegevoegd van live websites die gebruik maken van Google Fonts zodat je goed kunt zien hoe het eruit ziet:

1. Playfair Display

Het Google Font Playfair display is een meer klassiek lettertype en is ontworpen naar aanleiding van de Verlichting aan het einde van de 18e eeuw. In deze eeuw werden brede penpunten vervangen door puntige stalen pennen als schrijfgerei. Playfair display een ontwerp met een functioneel en stilistisch design.

Stijl: Serif typeface
Doelgroep: Huis & Decoratie, Voedsel
Voorbeeld: https://thuisinstyling.nl/ & https://olijfenzo.nl/ (in de headers)

2. Quicksand

Het Google Font Quicksand is een meer lettertype zonder schreef, maar met afgeronde letters.

Wat is schreef of scheefloos?

Tip: Een letter die schreef is, heeft kleine horizontale dwarsstreepjes boven en onder aan de poot, zoals bijvoorbeeld de letter l. Deze heeft dwarsstreepjes met schreef, maar zonder is het schreefloos.

De basis van dit lettertype zijn geometrische vormen. Het Quicksand lettertype is ontworpen voor weergavedoeleinden, waarbij de tekst goed leesbaar is in zowel kleine als grotere formaten.

Voorbeeld Quicksand PNG

Stijl: Sans serif
Doelgroep: Generiek
Voorbeeld: https://champagnetijd.nl/ & https://seo2.nl/ (Headers en body tekst)

3. Poppins

Het Google Font Poppins is ook een lettertype zonder schreef. Poppins is een van de nieuwkomers in de lange traditie van schreefloze lettertypen. Met behulp van Latijnse schrijfsystemen wordt dit lettertype internationaal gebruikt. De letters zijn gebaseerd op geometrische vormen, met name cirkels. Een kenmerk van dit lettertype is dat de hoofdletters korter zijn dan de normale letters.

Voorbeeld Poppins PNG

Stijl: Geometric Sans Serif
Doelgroep: Generiek, B2B
Voorbeeld: Huidige website & https://seo-voor-dummies.nl/ (Headers en body tekst) https://haboes.nl/ (body tekst)

4. Signika Negative

Het Google Font Signika Negative is een lettertype met een zacht karakter. Dit lettertype wordt doorgaans gebruikt voor onder andere media, waarbij duidelijke informatie wordt getoond. Het Signika Negative lettertype heeft een laag contrast om de leesbaarheid van teksten in kleine formaten te verbeteren.

Voorbeeld Signika Negative PNG

Stijl: Sans Serif
Doelgroep: Voedsel, Dieren, Huis & Decoratie
Voorbeeld: https://en-garde.nl/, https://dierenfeitjes.nl/ & https://www.megaparketstores.nl/ (Headers en body tekst)

5. Raleway

Het Google Font Raleway is een meer elegant lettertype. Ook dit lettertype is zoals alle populaire lettertypen zonder schreef. Dit lettertype is geïnspireerd door de geometrie met een standaard karakter. Het doel van het Raleway lettertype is een weergave van teksten die zo standaard en discreet mogelijk worden getoond.

Voorbeeld Raleway PNG

Stijl: Sans Serif
Doelgroep: Webshops
Voorbeeld: https://dewijnschuur.nl/ (Headers en body tekst)

6. Alegreya Sans

Het Google Font Alegreya Sans is een humanistisch lettertype zonder schreef. Dit lettertype straalt een dynamiek uit wat zorgt voor een prettig gevoel bij lezers van de wat langere teksten. Het Alegreye Sans lettertype is oorspronkelijk bedoeld voor de literatuur. De letters zijn zorgvuldig ontworpen en legt de nadruk op de Romeinse stijlen.

Voorbeeld Alegreya Sans PNG 02

Stijl: Sans Serif
Doelgroep: Voedsel & Dranken
Voorbeeld: https://bierdorp.nl/ (Headers en body tekst)

7. Laila

Het Google Font Laila is een informeel lettertype zonder schreef. De aansluitingen tussen de letters geven een soort borstelig effect. Het lettertype heeft een eigentijdse uitstraling en lijkt in sommige opzichten bijna schattig. Het Laila lettertype wordt vooral gebruikt voor krantenkoppen en kan heel goed gebruikt worden bij teksten voor een kortere weergave.

Voorbeeld Laila PNG

Stijl: Sans Serif
Doelgroep: Fashion, Gezondheid, Huis & Decoratie
Voorbeeld: https://muchlove.nl/ , https://tresjoliewonen.nl/ , https://natuurlijkezoetstoffen.nl/ (Headers en body tekst)

Hopelijk hebben de bovenstaande voorbeelden je een goede indruk gegeven van Google Fonts. Er is veel keuze en het belangrijkste is dat je een lettertype kiest die past bij je huisstijl en uitstraling. Kies ervoor een lettertype te nemen die ook goed past bij je webdesign zodat alles goed bij elkaar aansluit, dus voor je offline en online uitingen.

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Recente blog artikelen

Beginner

10 webshop tips

Leestijd: 7 minuten

10 webshop tips Een webshop is een eenvoudige manier om snel je producten te verkopen en te promoten, maar je wilt natuurlijk het…

Beginner

Wat is SEO?

Leestijd: 8 minuten

SEO: Zoekmachine optimalisatie Heb je een eigen webshop of website, maar komt deze niet hoog in de resultaten in Google? Krijgt je website…

Hans Boersma - Digital Wizards
Hans Boersma

Wil je meer weten over online marketing of een maatwerk website/webshop? Neem direct contact op met Digital Wizards oprichter Hans Boersma.

 hans@digitalwizards.nl
 036-2002660

Volg ons
Andere artikelen
 • Beginner

  12 tips voor WordPress

  Leestijd: 8 minuten

  12 tips voor WordPress Ga je beginnen met je eigen WordPress website? Of heb je nu al een tijdje een WordPress website, maar…

 • Beginner

  WordPress voordelen

  Leestijd: 8 minuten

  WordPress voordelen WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld. Meer dan één derde van alle websites die op internet…

 • Medium

  Wat is linkbuilding?

  Leestijd: 8 minuten

  Wat is linkbuilding? Met linkbuilding bouw je kwalitatieve backlinks op naar jouw website of belangrijke pagina’s op jouw website. Met linkbuilding wil je…

 • Beginner

  Hoger in Google

  Leestijd: 8 minuten

  Hoger in Google komen Je hebt een nieuwe website gemaakt voor jouw onderneming, product of service. Alles ziet er fantastisch uit, maar er…

 • Medium

  Domein autoriteit

  Leestijd: 8 minuten

  Domein autoriteit is een zoekmachine ranking die is ontwikkeld door het SEO bedrijf MOZ. De schaal van MOZ geeft een score van 1…

 • Beginner

  Wat is SEA?

  Leestijd: 12 minuten

  SEA: Zoekmachine adverteren Er bestaan meerdere manieren om het verkeer naar je website te verhogen. Eén van de snelste manieren is vanuit zoekopdrachten…

Als online marketing bureau weten we natuurlijk alles van Google Shopping. We streven naar winstgevende omzet op de korte termijn en voor online groei op langere termijn.