WordPress installeren op verschillende manieren

Leestijd: 12 minuten

Niveau: Beginner

Samenvatting Artikel

Niet iedere klant heeft budget voor een maatwerk website en kiest voor ervoor dit zelf te doen. Via dit artikel helpen we je om WordPress zelf te installeren. WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS), en dat is niet zonder reden. Het open-source karakter van WordPress maakt het mogelijk om je website volledig zelf te beheren en aan te passen. Bovendien kun je gratis gebruikmaken van WordPress en veel van de beschikbare plug-ins.

Wat moet je vooraf regelen?

Voordat je WordPress kunt installeren, zijn er een paar stappen die je moet nemen:

 • Hosting regelen: Je hebt serverruimte nodig, oftewel webhosting. Deze kun je huren bij verschillende hosting providers.
 • Geschikt hostingpakket: Zorg ervoor dat het hostingpakket dat je kiest geschikt is voor WordPress. De meeste providers bieden pakketten die aan de WordPress-vereisten voldoen.
 • MySQL-database: Je hebt een MySQL-database nodig voor het opslaan van je content, wijzigingen en instellingen. Deze database kun je aanmaken via je hosting provider.
 • FTP-client: Een FTP-client is nodig om bestanden van je computer naar de server te uploaden. Dit vormt de verbinding tussen je computer en de server.

1.) Handmatige installatie van WordPress

De handmatige installatie van WordPress bestaat uit de volgende stappen:

 1. Download WordPress: Ga naar de officiële WordPress-website en download het programma.
 2. Uitpakken van bestanden: Pak de bestanden uit het gedownloade zipbestand.
 3. Database en gebruikersnaam aanmaken: Maak via het control panel van je hosting provider een gebruikersnaam en een database aan.
 4. Configuratiebestand bewerken: Zoek het bestand wp-config-sample.php, open dit met een tekstverwerkingsprogramma en vul de correcte databasegegevens in. Hernoem dit bestand vervolgens naar wp-config.php.
 5. Bestanden uploaden via FTP: Upload alle benodigde bestanden via een FTP-client naar je server.
 6. Installatiebestand uitvoeren: Ga naar het installatiebestand in je browser en volg de instructies om WordPress te installeren.

2.) Automatische installatie via je Hosting provider

Veel hosting providers bieden een eenvoudigere manier om WordPress te installeren via hun control panel. Dit kan je een hoop tijd en moeite besparen. In plaats van alle bovenstaande stappen te doorlopen, kun je via een paar klikken WordPress automatisch laten installeren.

Dit proces verloopt meestal als volgt:

 1. Login op je Control panel: Log in op het control panel van je hosting provider.
 2. Zoek naar WordPress Installatie: Zoek naar de optie om WordPress te installeren, bijvoorbeeld via Installatron, zie onderstaand voorbeeld.
 3. Volg de instructies: Volg de eenvoudige stappen om WordPress te installeren. Binnen enkele minuten is je WordPress-website klaar voor gebruik.
Wordpress installeren met Installatron

Met deze kennis kun je nu beslissen welke installatie methode het beste bij jou past. Of je nu kiest voor de handmatige installatie of de automatische via je hosting provider, je bent nu goed voorbereid om je eigen WordPress-website op te zetten en te beheren. Veel succes!

Lees al onze blog artikelen of bekijk hier al onze marketing termen of website termen om meer basiskennis te verkrijgen over online marketing.

Recente blog artikelen

Medium

ROI van SEA berekenen

Als je ergens je geld in investeert wil je natuurlijk ook dat het wat oplevert, zeker met SEA.  Omzet is helaas niet gelijk…

Advanced

Wat is Trust Flow?

Leestijd: 6 minuten

SEO is een zeer breed en divers vakgebied. Er zijn immers talrijke factoren die bepalen in hoeverre een website een goede vindbaarheid heeft…

Hans Boersma - Digital Wizards
Hans Boersma

Wil je meer weten over online marketing of een maatwerk website/webshop? Neem direct contact op met Digital Wizards oprichter Hans Boersma.

 hans@digitalwizards.nl
 036-2002660

Volg ons
Andere artikelen
 • Beginner

  12 tips voor WordPress

  Leestijd: 8 minuten

  12 tips voor WordPress Ga je beginnen met je eigen WordPress website? Of heb je nu al een tijdje een WordPress website, maar…

 • Beginner

  WordPress voordelen

  Leestijd: 8 minuten

  WordPress voordelen WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld. Meer dan één derde van alle websites die op internet…

 • Medium

  Wat is linkbuilding?

  Leestijd: 8 minuten

  Wat is linkbuilding? Met linkbuilding bouw je kwalitatieve backlinks op naar jouw website of belangrijke pagina’s op jouw website. Met linkbuilding wil je…

 • Beginner

  Hoger in Google

  Leestijd: 8 minuten

  Hoger in Google komen Je hebt een nieuwe website gemaakt voor jouw onderneming, product of service. Alles ziet er fantastisch uit, maar er…

 • Medium

  Domein autoriteit

  Leestijd: 8 minuten

  Domein autoriteit is een zoekmachine ranking die is ontwikkeld door het SEO bedrijf MOZ. De schaal van MOZ geeft een score van 1…

 • Beginner

  Wat is SEA?

  Leestijd: 12 minuten

  SEA: Zoekmachine adverteren Er bestaan meerdere manieren om het verkeer naar je website te verhogen. Eén van de snelste manieren is vanuit zoekopdrachten…

Als online marketing bureau weten we natuurlijk alles van Google Shopping. We streven naar winstgevende omzet op de korte termijn en voor online groei op langere termijn.

Jouw gegevens