Anchor link-tekst

Samenvatting Artikel

Wanneer je over een eigen website beschikt, is het van groot belang deze zo hoog mogelijk te laten verschijnen in de SERP’s, oftewel de zoekresultatenpagina’s. Een van de factoren op basis waarvan een online zoekmachine als Google de ranking bepaalt, is het linkprofiel van de websites die in aanmerking komen om te worden getoond. Dit linkprofiel hangt samen met linkbuilding en daarvan is de anchor link-tekst weer een belangrijk onderdeel.

De anchor link-tekst wordt soms ook wel ankertekst, maar nog veel vaker anchor text genoemd. Het gaat hierbij om een (meestal) klein stukje tekst binnen een artikel. Dit stukje tekst bevat een link naar een andere website. Hierbij kan het gaan om een interne of een externe link. 

De anchor texts hebben een opvallend grote impact op je linkbuildingactiviteiten en daarmee je totale SEO-strategie. In de volgende alinea vertellen we je daar meer over. Daarna verstrekken we nog diverse tips om tot een zo goed mogelijke anchor text te komen.

Waarom zijn anchor teksten belangrijk voor je SEO?

Als je onder het mom van linkbuilding backlinks verzamelt, is het essentieel om voldoende aandacht te besteden aan de anchor texts. Deze anchor texts dienen namelijk relevantie of zelfs overeenkomsten te vertonen met trefwoorden waarop je gevonden wilt worden. Uiteindelijk dragen je anchor texts bij aan je linkprofiel. Hoe rijker en gevarieerder dit linkprofiel is, des te beter zal het worden beoordeeld door Google en andere zoekmachines. Variatie aanbrengen in je anchor texts die je op externe websites gebruikt voor linkbuilding is dan ook verstandig.

Zo maak je een sterke anchor link-tekst

Bij het bedenken van een anchor text is het raadzaam de volgende facetten in de gaten te houden:

  • Zorg voor duidelijkheid aan de lezer, zodat deze weet wat ze kunnen verwachten zodra deze doorklikt.
  • Maak je anchor link-teksten niet te lang. Een lengte van enkele woorden wordt gezien als ideaal. Anchor texts van één of meerdere hele zinnen is dan weer niet aan te raden. Dat staat slordig in het volledige artikel en maakt het voor zoekmachines niet duidelijk waar je eigenlijk precies op gevonden wilt worden.
  • Zorg ervoor dat je anchor texts en de links die erachter schuil gaan niet ten koste gaan van de leesbaarheid van de totale tekst.
  • Zet je anchor texts in met het oog op het verbeteren van je linkprofiel? Gebruik dan niet ‘klik hier’ als anchor text. Daarmee scoor je vanuit SEO-oogpunt namelijk niets.

Afbeelding in plaats van tekst? Doen!

Doorlinken naar een andere website hoeft niet per se via een (anker)tekst te gebeuren. Je zou dit namelijk ook via een afbeelding kunnen doen. Een groot voordeel van deze methode is dat lezers hier wellicht sneller geneigd zijn op te klikken. Internetgebruikers zijn er immers dol op om ergens op te kunnen klikken. 

Wil je inderdaad een ‘klikbare’ afbeelding inzetten? Zorg er dan wel voor dat deze afbeelding toegevoegde waarde heeft. Vergeet in het alt-attribuut van de afbeelding ook niet alsnog de anchor link-tekst in te voeren.

Wil je jouw online marketing naar een hoger niveau tillen? Laat SEA en SEO over aan Digital Wizards. Wij zorgen voor winstgevende SEA-campagnes en meer organische bezoekers op je website of webshop. Klaar om te groeien? Neem direct contact op en spar met onze eigenaar, Hans Boersma.

Blog

Hoe pas je de prijzen aan in een WooCommerce webshop? 

Hoe pas je de prijzen aan van een WooCommerce webshop? In dit artikel leggen we het stap voor stap aan je uit.

Betaalverkeer uitsluiten in GA4

Door betaalverkeer uit te sluiten van je referral-lijst in GA4, krijg je een beter inzicht in je echte verkeersbronnen.

SEMrush gebruiken voor een zoekwoorden onderzoek

De betaalde SEO-tool SEMrush biedt veel mogelijkheden voor een zoekwoorden onderzoek.

Andere marketing termen

ROI

ROI staat voor "Return on Investment" en is een cruciale financiële metric die wordt gebruikt om de efficiëntie of winstgevendheid van een investering te meten.

Key Performance Indicators (KPI’s)

Wanneer we het over een key performance indicator (KPI) hebben, dan hebben we het over variabelen waarmee je een bepaalde prestatie kunt meten.

Ahrefs

Ahrefs is een veelgebruikte SEO-tool, met name voor het goed kunnen opzetten van een linkbuilding strategie. Binnen Ahrefs kun je gebruik maken van een aantal verschillende SEO-tools.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Jouw gegevens