Zoekvolume

Samenvatting Artikel

Wanneer het binnen de online marketing gaat over het zoekvolume, wordt daarmee het aantal zoekopdrachten bedoeld dat is uitgevoerd voor een bepaalde zoekterm. Bij het onderzoeken van het zoekvolume kun je heel gericht per zoekterm te werk gaan, en dat in een afgebakende tijd. Meestal gaat het om het zoekvolume per maand.

Voor het verbeteren van je positie in de organische zoekresultaten (SEO) in Google en andere zoekmachines geldt het zoekvolume vaak als een belangrijk gegeven. Bij SEA (Search Engine Advertising) is het zelfs nóg belangrijker om goed onderzoek te doen naar het zoekvolume van bepaalde zoekwoorden. In het laatste geval doe je namelijk een financiële investering om top posities in de zoekresultaten te bemachtigen.

In de volgende alinea gaan we dieper in op de waarde van het zoekvolume. We geven dan direct een paar tips mee. Het belang van het zoekvolume wordt in de alinea daarna nog duidelijker. Daar leggen we namelijk uit welk verband er bestaat tussen het zoekvolume en je conversie.

De waarde van het zoekvolume voor je SEA- en SEO-activiteiten

Zoals gezegd is het met name voor je SEA-activiteiten relevant om op de hoogte te zijn van het zoekvolume van bepaalde zoekwoorden. Voor zoekwoorden met een hoog zoekvolume betaal je immers meer geld om erop te adverteren dan voor zoekwoorden met een lager zoekvolume. 

Zo is het zaak om zoekwoorden te vinden waarvan het zoekvolume hoog genoeg is (en dus als het ware een doelgroep vertegenwoordigt van voldoende grootte), maar niet dusdanig hoog dat de advertentiekosten de pan uitrijzen. Tegelijkertijd moet het zoekwoord in kwestie natuurlijk raakvlakken vertonen met je bedrijf, je website en de producten en/of diensten die je aanbiedt. Voldoet het zoekwoord aan bovenstaande en is het zoekvolume niet te hoog en niet te laag, dan is het interessant om erop te adverteren. 

Voor SEO geldt evenwel dat ook zoektermen met een zeer hoog of juist een betrekkelijk laag zoekvolume aantrekkelijk zijn om in je content te verwerken. SEO omvat immers activiteiten die gratis uit te voeren zijn, afgezien van personeelskosten en dergelijke.

Het verband tussen zoekvolume en conversie

Dat een zoekwoord met een hoog zoekvolume niet altijd interessant is om te gebruiken voor SEA, blijkt ook uit de mogelijk lage conversie die deze keywords realiseren. Besef je namelijk dat zoektermen met een enorm hoog zoekvolume vaak beslist geen specifieke zoekopdrachten zijn. Uit zo’n, vaak algemene zoekterm valt dan ook lang niet altijd te herleiden waar de consument daadwerkelijk naar op zoek is. De kans op een lage conversie bij adverteren op zo’n zoekwoord is dan ook aanzienlijk.

Vergelijken we dit echter met specifiek geformuleerde zoekwoorden, waaruit wel blijkt waarnaar de internetgebruiker op zoek is, dan is het duidelijk. Bij deze zoekwoorden is de kans op een fatsoenlijke conversie aanzienlijk, waardoor het des te aantrekkelijker is om via SEA erop te adverteren.

Wil je jouw online marketing naar een hoger niveau tillen? Laat SEA en SEO over aan Digital Wizards. Wij zorgen voor winstgevende SEA-campagnes en meer organische bezoekers op je website of webshop. Klaar om te groeien? Neem direct contact op en spar met onze eigenaar, Hans Boersma.

Blog

Hoe pas je de prijzen aan in een WooCommerce webshop? 

Hoe pas je de prijzen aan van een WooCommerce webshop? In dit artikel leggen we het stap voor stap aan je uit.

Betaalverkeer uitsluiten in GA4

Door betaalverkeer uit te sluiten van je referral-lijst in GA4, krijg je een beter inzicht in je echte verkeersbronnen.

SEMrush gebruiken voor een zoekwoorden onderzoek

De betaalde SEO-tool SEMrush biedt veel mogelijkheden voor een zoekwoorden onderzoek.

Andere marketing termen

ROI

ROI staat voor "Return on Investment" en is een cruciale financiële metric die wordt gebruikt om de efficiëntie of winstgevendheid van een investering te meten.

Key Performance Indicators (KPI’s)

Wanneer we het over een key performance indicator (KPI) hebben, dan hebben we het over variabelen waarmee je een bepaalde prestatie kunt meten.

Ahrefs

Ahrefs is een veelgebruikte SEO-tool, met name voor het goed kunnen opzetten van een linkbuilding strategie. Binnen Ahrefs kun je gebruik maken van een aantal verschillende SEO-tools.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?