DISC

Samenvatting Artikel

DISC is ontwikkeld door William Moulton Marston in de jaren 20 van de vorige eeuw. Hij geloofde dat gedrag voortkwam uit een combinatie van interne motivaties en externe omgevingsfactoren. DISC is sindsdien geëvolueerd tot een populaire tool voor persoonlijkheidsanalyse en wordt vaak gebruikt in teambuilding, leiderschapsontwikkeling en communicatietraining.

De Vier Kleuren van DISC

DISC is een veelgebruikte persoonlijkheidsbeoordelingstool die helpt bij het begrijpen van gedragsvoorkeuren en communicatiestijlen. Het is gebaseerd op vier hoofdkenmerken, elk vertegenwoordigd door een kleur: Dominantie (D), Invloed (I), Stabiliteit (S) en Consciëntieusheid (C). Laten we dieper ingaan op wat DISC inhoudt, de betekenis van elke kleur en (praktijk)voorbeelden om het concept beter te begrijpen.

Voorbeelden van DISC kleuren

Rood – Dominantie (D)

Mensen met een dominante stijl zijn vaak direct, besluitvaardig en resultaatgericht. Ze nemen graag de leiding en zijn niet bang om risico’s te nemen.

Voorbeeld: Donald Trump

Donald Trump, voormalig president van de Verenigde Staten, staat bekend om zijn dominante en assertieve leiderschapsstijl. Hij is bekend om zijn directe communicatiestijl, vastberadenheid en neiging om de controle te willen hebben over situaties en beslissingen.

Geel – Invloed (I)

Personen met een invloedrijke stijl zijn sociaal, enthousiast en optimistisch. Ze gedijen in interactie met anderen en zijn vaak charismatisch en inspirerend.

Voorbeeld: Paul de Leeuw

Paul de Leeuw, een bekende Nederlandse televisiepresentator, cabaretier en zanger, staat bekend om zijn extraverte en levendige persoonlijkheid. Hij is charismatisch, expressief en weet zijn publiek te vermaken met zijn spontane en energieke optredens.

Groen – Stabiliteit (S)

Individuen met een stabiele stijl zijn geduldig, vriendelijk en betrouwbaar. Ze streven naar harmonie en stabiliteit in hun relaties en omgeving.

Voorbeeld: André Kuipers

André Kuipers, een Nederlandse astronaut, staat bekend om zijn rustige en bedachtzame karakter, evenals zijn aanzienlijke bijdragen aan de wetenschap en ruimteverkenning. Als astronaut heeft hij laten zien dat hij geduldig, betrouwbaar en goed voorbereid is, essentiële eigenschappen voor het werken in een veeleisende en gevaarlijke omgeving zoals de ruimte.

Consciëntieusheid (C)

Mensen met een consciëntieuze stijl zijn analytisch, nauwkeurig en georganiseerd. Ze hechten veel waarde aan details en streven naar perfectie in hun werk.

Voorbeeld: Gerrit Zalm

Gerrit Zalm, voormalig Nederlands minister van Financiën en voormalig CEO van ABN AMRO, wordt gekenmerkt door zijn analytische en nauwkeurige benadering van zaken. Hij staat bekend om zijn focus op details, precisie en degelijkheid in zijn werk.


Praktijkvoorbeelden per DISC-kleur

  • Dominantie (D): Stel je een CEO voor die vastbesloten is om zijn bedrijf naar succes te leiden. Hij neemt snel beslissingen, is direct in zijn communicatie en schuwt geen confrontaties om zijn doelen te bereiken.
  • Invloed (I): Denk aan een charismatische spreker die de menigte weet te boeien met zijn enthousiasme en overtuigingskracht. Hij is het middelpunt van sociale bijeenkomsten en heeft een groot netwerk van vrienden en kennissen.
  • Stabiliteit (S): Beeld je een HR-manager in die bekend staat om haar empathie en luisterend oor. Ze creëert een warme en ondersteunende werkomgeving waarin teamleden zich op hun gemak voelen en goed samenwerken.
  • Consciëntieusheid (C): Denk aan een nauwkeurige boekhouder die elk cijfer dubbel controleert en elk detail in de financiële rapporten perfectioneert. Hij heeft een scherp oog voor fouten en streeft naar precisie in zijn werk.

Blog

WordPress installeren op verschillende manieren

Via dit artikel leer je hhoe je zelf een WordPress installatie kunt doen: handmatig of via een hostingpartij.

Hoe pas je de prijzen aan in een WooCommerce webshop? 

Hoe pas je de prijzen aan van een WooCommerce webshop? In dit artikel leggen we het stap voor stap aan je uit.

Betaalverkeer uitsluiten in GA4

Door betaalverkeer uit te sluiten van je referral-lijst in GA4, krijg je een beter inzicht in je echte verkeersbronnen.

Andere B2B termen

Marketing Automation

Marketing automation is een geavanceerde strategie die draait om het automatiseren van repetitieve marketingtaken en het leveren van gepersonaliseerde berichten aan prospects en klanten op het juiste moment in hun aankoopreis

Lead nurturing

Lead nurturing is een cruciale strategie binnen B2B-marketing die draait om het opbouwen en onderhouden van relaties met prospects gedurende hun aankoopreis. Door middel van gerichte communicatie en waardevolle interacties kunnen B2B-bedrijven potentiële klanten begeleiden en converteren naar loyale klanten.

Funnel

Een funnel, ook wel bekend als een sales funnel of conversietrechter, is een essentieel concept binnen B2B-marketing dat het pad beschrijft dat potentiële klanten afleggen vanaf het eerste contactpunt met een bedrijf tot aan de uiteindelijke conversie naar klant. Het begrijpen en optimaliseren van de funnel is cruciaal voor het verbeteren van de conversieratio en het stimuleren van zakelijke groei.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Jouw gegevens