Cost-per-click (CPC)

Samenvatting Artikel

Cost-per-click (CPC) is een model binnen online adverteren waarbij adverteerders betalen elke keer dat een gebruiker op hun advertentie klikt. In essentie is het de prijs die je betaalt voor elk stukje verkeer dat je naar je website leidt. Dit model wordt veel gebruikt op platformen zoals Google Ads, waar adverteerders bieden op zoekwoorden en betalen wanneer gebruikers op hun advertenties klikken.

Waarom is CPC belangrijk?

  • Directe koppeling tussen kosten en acties: CPC stelt adverteerders in staat om direct de kosten te koppelen aan de acties van gebruikers. Dit betekent dat je precies kunt zien wat je betaalt voor elk stukje verkeer dat je ontvangt.
  • Meetbaarheid van succes: Door de CPC te monitoren, kunnen marketeers de prestaties van hun advertenties meten en optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld zien welke zoekwoorden de meeste klikken genereren en je budget daarop aanpassen.
  • Controle over budget: Met CPC heb je volledige controle over hoeveel je wilt uitgeven aan elke klik. Dit betekent dat je je budget kunt aanpassen aan je doelstellingen en kunt voorkomen dat je te veel uitgeeft.

Wist je dat naast CPC ook belangrijk is om de advertentie impressies en de click-through-rate (CTR) te monitoren? De advertentie impressies en CTR van een advertentie geeft waardevolle inzichten om advertenties nog effectiever te maken.

Hoe optimaliseer je CPC?

  • Zoekwoordenonderzoek: Identificeer de juiste zoekwoorden die relevant zijn voor je doelgroep en producten/diensten. Gebruik tools zoals de Google Zoekwoordplanner om zoekvolume en concurrentie te analyseren.
  • Advertentiekwaliteit: Zorg ervoor dat je advertenties relevant en aantrekkelijk zijn voor gebruikers. Dit kan helpen om je klikfrequentie (CTR) te verhogen, wat je CPC verlaagt omdat de ‘quality score’ stijgt.
  • Biedstrategieën: Experimenteer met verschillende biedstrategieën, zoals handmatige biedingen, geautomatiseerde biedstrategieën en doel-CPA biedingen, om te zien welke het beste werken voor jouw campagnes.


Cost-per-click (CPC) is een krachtige tool in het arsenaal van elke online marketeer. Door de kosten van klikken direct te koppelen aan de acties van gebruikers, stelt adverteerders in staat advertentiebudgetten efficiënt te beheren en marketinginspanningen te optimaliseren. Met een goed begrip van CPC en de juiste strategieën, kun je het volledige potentieel van je online marketinginspanningen ontgrendelen en je bedrijf naar nieuwe hoogten brengen.

Wil je jouw online marketing naar een hoger niveau tillen? Laat SEA en SEO over aan Digital Wizards. Wij zorgen voor winstgevende SEA-campagnes en meer organische bezoekers op je website of webshop. Klaar om te groeien? Neem direct contact op en spar met onze eigenaar, Hans Boersma.

Blog

WordPress installeren op verschillende manieren

Via dit artikel leer je hhoe je zelf een WordPress installatie kunt doen: handmatig of via een hostingpartij.

Hoe pas je de prijzen aan in een WooCommerce webshop? 

Hoe pas je de prijzen aan van een WooCommerce webshop? In dit artikel leggen we het stap voor stap aan je uit.

Betaalverkeer uitsluiten in GA4

Door betaalverkeer uit te sluiten van je referral-lijst in GA4, krijg je een beter inzicht in je echte verkeersbronnen.

Andere marketing termen

ROI

ROI staat voor "Return on Investment" en is een cruciale financiële metric die wordt gebruikt om de efficiëntie of winstgevendheid van een investering te meten.

Key Performance Indicators (KPI’s)

Wanneer we het over een key performance indicator (KPI) hebben, dan hebben we het over variabelen waarmee je een bepaalde prestatie kunt meten.

Ahrefs

Ahrefs is een veelgebruikte SEO-tool, met name voor het goed kunnen opzetten van een linkbuilding strategie. Binnen Ahrefs kun je gebruik maken van een aantal verschillende SEO-tools.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Jouw gegevens