Footer

Samenvatting Artikel

Een footer is een belangrijk onderdeel van de lay-out van een webpagina, document, of e-mail, en bevindt zich doorgaans aan de onderkant. De footer dient verschillende functies, afhankelijk van de context, maar fungeert in alle gevallen als een afsluitend element dat aanvullende informatie en navigatieopties biedt.

1. Footer in Webontwikkeling

In webontwikkeling verwijst de footer naar de onderste sectie van een webpagina. Deze sectie bevat vaak informatie die relevant is voor de hele website maar niet noodzakelijkerwijs centraal staat op de specifieke pagina. Veelvoorkomende elementen in een website-footer zijn:

  • Contactinformatie: Adres, telefoonnummer, e-mailadres, of een contactformulier.
  • Navigatielinks: Links naar belangrijke pagina’s zoals “Over ons”, “Privacybeleid”, “Gebruiksvoorwaarden”, en “FAQ”.
  • Sociale media: Knoppen die naar sociale media-profielen van het bedrijf of de website leiden.
  • Copyrightinformatie: Een korte melding over auteursrechten, vaak in de vorm van “© Jaar Bedrijfsnaam. Alle rechten voorbehouden.”
  • Nieuwsbriefaanmelding: Een veld waar gebruikers zich kunnen inschrijven voor e-mailupdates.

De HTML-code voor een simpele footer kan er als volgt uitzien:

© 2024 Bedrijfsnaam. Alle rechten voorbehouden.

  • Privacybeleid
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Contact

Een goed ontworpen footer biedt gebruikers niet alleen nuttige informatie, maar verbetert ook de gebruiksvriendelijkheid en navigatie van de website.

2. Footer in documenten

In de context van een document, zoals een rapport, whitepaper, of boek, verwijst de footer naar een gebied onderaan elke pagina dat vaak paginanummers, de titel van het document, of de naam van de auteur bevat. De footer kan ook gebruikt worden voor voetnoten of andere referentie-informatie die niet direct in de hoofdtekst past.

Footers in documenten helpen bij het ordenen en navigeren door het document, vooral bij langere teksten. Ze zorgen ervoor dat de lezer eenvoudig kan bijhouden waar hij of zij zich bevindt in het document.

3. Footer in e-mails

In e-mails bevat de footer vaak standaardinformatie die onderaan elk bericht wordt toegevoegd. Dit kan onder andere de contactgegevens van de afzender bevatten, een link om je uit te schrijven van nieuwsbrieven, of disclaimers over vertrouwelijkheid.

Een voorbeeld van een e-mailfooter kan zijn:


Bedrijfsnaam | Adres | Telefoonnummer
Als je deze e-mail niet meer wilt ontvangen, klik dan hier om je uit te schrijven.
Disclaimer: Deze e-mail is vertrouwelijk en uitsluitend bestemd voor de geadresseerde.

De footer in e-mails zorgt ervoor dat essentiële informatie altijd beschikbaar is voor de ontvanger, zonder de kernboodschap van de e-mail te verstoren.

4. Footer in netwerkcommunicatie

Hoewel minder gebruikelijk, kan de term footer ook worden gebruikt in de context van netwerkcommunicatie, waar het verwijst naar de informatie die aan het einde van een gegevenspakket wordt toegevoegd. Dit kan bijvoorbeeld foutcorrectiegegevens zijn die ervoor zorgen dat het pakket correct wordt afgeleverd.

Samenvattend

De footer is een veelzijdig element dat in verschillende contexten wordt gebruikt om aanvullende informatie te bieden en de structuur van een webpagina, document of e-mail te versterken. In webontwikkeling en documenten helpt de footer bij het verbeteren van de navigatie en het aanbieden van cruciale informatie, terwijl het in e-mails en netwerkcommunicatie zorgt voor consistentie en functionaliteit. Een goed ontworpen footer draagt bij aan een positieve gebruikerservaring en een professionele uitstraling.

Wil je jouw online marketing naar een hoger niveau tillen? Laat SEA en SEO over aan Digital Wizards. Wij zorgen voor winstgevende SEA-campagnes en meer organische bezoekers op je website of webshop. Klaar om te groeien? Neem direct contact op en spar met onze eigenaar, Hans Boersma.

Blog

Wat zijn de voordelen van een VPS? (vs. shared hosting)

Twee populaire opties voor hosting zijn shared hosting en een Virtual Private Server (VPS), wat zijn de voordelen van een VPS?

WordPress installeren op verschillende manieren

Via dit artikel leer je hoe je zelf een WordPress installatie kunt doen: handmatig of via een hostingpartij.

Hoe pas je de prijzen aan in een WooCommerce webshop? 

Hoe pas je de prijzen aan van een WooCommerce webshop? In dit artikel leggen we het stap voor stap aan je uit.

Andere marketing termen

Conversieratio

In online marketing is conversieratio een van de belangrijkste metrics om te begrijpen hoe effectief je campagnes en website zijn.

Wil je sparren met Hans over je online marketing uitdagingen of kansen bespreken voor een nieuwe maatwerk website?

Jouw gegevens